Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Emberi fogyasztásra alkalmatlanná válhatnak az orrszarvúak szarvai dél-afrikai tudósok új projektjének köszönhetően. Azt remélik, emiatt az orvvadászok számára egyre kevésbé jelentenek majd jó célpontot az állatok.

Radioaktív izotópot fecskendeztek az orrszarvúak szarvába a johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói. Az implantátum az állatokra nem jelent veszélyt, a szarvukat viszont emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi. A kutatók ezzel szeretnék visszaszorítani az orvvadászatot.

Gizmodo beszámolója szerint a Rhisotope nevű projektben összesen 20 orrszarvúba ültetik be az alacsony dózisú izotópokat. A beavatkozás az állatok számára fájdalommentes, ugyanakkor a művelet biztonságos elvégzése érdekében a beültetés előtt nyugtatót kapnak. Az egészségi állapotukat ezután hat hónapon át figyelemmel kísérik. A kutatók szerint ha a projekt sikeresnek bizonyul, akkor más állatoknál – például elefántoknál – vagy akár védett növényeknél is alkalmazni lehet azt.

Bár az izotópok emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik az állatok szarvait, az elsődleges cél az, hogy azonosítani tudják a csempészeket, mielőtt azok elhagyják Dél-Afrikát. A szakemberek szerint mivel a legtöbb nagy repülőteret és kikötőt már felszerelték a radioaktív anyagok érzékelésére szükséges eszközökkel – hogy így akadályozzák meg a nukleáris fegyverek csempészését –, a riasztó megszólalása azonnal nagy erejű katonai és rendőri mozgósítást eredményezne.

A projektet vezető James Larkin szerint az állatorvosokkal és más szakemberekkel kidolgozott projekt nem veszélyes az állatok egészségére, és fájdalmat sem okoz nekik. Emellett a gondozóik sincsenek veszélyben, nem fognak sugárterhelést kapni.

Larkin szerint Dél-Afrikában 20 óránként megölnek egy orrszarvút a szarva miatt, amit aztán a világ minden pontján forgalmaznak. Mivel egyre kevesebb ilyen állat él a Földön, a fekete piacon jelenleg ez az egyik legértékesebb anyag, amivel a bűnözők kereskedni tudnak.

A Nemzetközi Orrszarvú Alapítvány jelentése szerint 2023-ban 499 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, ami 11 százalékos csökkenés 2022-höz képest. A becslések szerint 16 800 fehér orrszarvú és 6 500 fekete orrszarvú maradt az egész világon – előbbi 80, utóbbi 30 százaléka él Dél-Afrikában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás