A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az idén is lesz Romániában roncsautóprogram, amelynek keretében nemcsak a tíz éves vagy ennél idősebb autókat lehet leadni, hanem már a nyolc éves gépkocsikat is be lehet váltani értékjegyre, ami új jármű vásárlására használható fel – derült ki Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter nyilatkozatából.

A tárcavezető tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magánszemélyek mától jelentkezhetnek a gépkocsiforgalmazóknál, ahol beiratkozhatnak a programba. Ennek keretében új autót vásárolhatnak, felhasználva azt a 6500 lejes (446 ezer forint) értékjegyet, amit régi autójukért kapnak az államtól. A román hatóságok 17 ezer ilyen értékjegyet bocsátanak ki. Egy új gépkocsi megvásárlásakor egyetlen értékjegy használható fel, de azok, akik úgy döntenek, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb autót vásárolják meg, egy úgynevezett zöldbónuszt is kapnak, amelynek értéke 500 lej (34 300 forint).

A jogi személyek és az állami intézmények számára mintegy 3 ezer értékjegyet utal ki a programot felügyelő, minisztériumi fennhatóságú környezetvédelmi alap. Számukra várhatóan április 20. után rajtol a program. Ez azt jelenti, hogy a román kormány az idén 20 ezer elöregedett autó forgalomból való kivonását reméli.

Romániában 2005-ben indították el a programot, amelynek keretében eddig összesen csaknem 480 ezer, tíz évnél öregebb járművet vontak ki forgalomból, és mintegy 239 ezer új gépkocsit vásároltak. Tavaly év végén a román gépkocsipark 5,98 millió járművet számlált, ami 4,73 százalékkal több a 2012-es képest.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek