A rovat kizárólagos támogatója

Mérj velünk! címmel kampányt indít a Levegő Munkacsoport, amelyben levegőminőség-mérő készülék vásárlására buzdítják a lakosságot. A kampány célja az, hogy legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet.

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő. A legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti.

A levegőminőség mégsem része a hétköznapi témáknak. Ezen kíván változtatni a Levegő Munkacsoport azzal, hogy a MetNet meteorológiai szervezettel együtt levegőminőség-mérő készülékek kihelyezésére buzdítja a lakosságot. Olyan megfizethető árú készülékeket javasolnak (jelenleg 24 ezer forintért hozzá lehet jutni magyarországi gyártótól), amelyek a szállópor mérésére szolgálnak.

Céljuk, hogy közösen Magyarország legrészletesebb légszennyezettségi térképét hozzák létre.

A részecskék mérete alapján ezek a műszerek kétféle szállópor típus mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz. Friss kutatások alapján a koronavírus okozta betegség lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága. A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Mérj velünk kampány célja, hogy a lakosság − a saját mérők kihelyezésével − magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait.

“A légszennyezettség súlyos népegészségügyi probléma, amely megbetegít és akár meg is ölhet bennünket. Ennek költségei tovább terhelik a túlfeszített egészségügyi ellátórendszert, súlyosítva a koronavírus következményeit. A lakosság számára létkérdés annak pontos ismerete, hogy hol, mikor milyen mértékű a légszennyezés amelyben az egyéni mérések kulcsfontosságúak. Minél több mérőállomás működik akár közösségi fenntartásban is önkormányzatoknál, kórházaknál vagy iskoláknál, annál pontosabb adatokkal lehet a szennyező gócpontokat beazonosítani, és kezelni közös fellépéssel.” mondta Massay-Kosubek Zoltán, az Európai Népegészségügyi Szövetség szakpolitikai menedzsere, a ‘Tiszta Levegőt az Egészségért!” kampányvezetője.

Az ábrán látható, hogyan aránylik a szállópornak ismert PM10 és PM2.5 az emberi hajszál, illetve egy finom homokszem méretéhez.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban az összes PM2.5 kibocsátás 83 százalékát is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata és az épületek rossz energiahatékonysága.
A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A Mérj velünk kampány célja, hogy a lakosság a saját mérők kihelyezésével magáénak érezze a problémát: legyen a légszennyezettség ugyanolyan alapinformáció, mint a napi hőmérséklet. Az így mért adatok tájékoztató jellegűek, de minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbban egészíti ki a hivatalos mérőállomások adatait.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője elmondta: „Ahhoz, hogy a lakosság igényelje a légszennyezés problémájának megoldását, tisztában kell lennie a probléma mértékével. Ebben kíván segítséget nyújtani a Mérj velünk kampány és a kapcsolódó meteorológiai honlap, a metnet.hu, amelyen a mért adatok térképen is láthatók.” Hozzátette, hogy a tapasztalataik szerint a lakosság az eszköz beszerzésével egy mérő hálózat tagja lesz, mely erősíti a közösséget, sokan lelkesen osztják meg mérésük eredményét a szomszédaikkal.

A Levegő Munkacsoport várja olyan támogatók jelentkezését is, akik szívesen részt vennének mérőműszerek kihelyezésének finanszírozásában közösségi céllal, például olyan településeken, ahol saját erőből nem sikerül a mérőknek elterjednie sem a lakosság, sem az önkormányzat hozzájárulásával.

A készülékről a Mérj velünk és a MetNet oldalakon minden fontos információ megtudható, valamint ide kattintva elérhető a térképes megjelenítés.

További információ:

Szegő Judit környezetkutató, projektvezető, Levegő Munkacsoport,  e-mail:  szego.judit@levego.hu,

Kardos Péter meteorológus, metnet.hu, e-mail: kp@metnet.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek