A rovat kizárólagos támogatója

Rendkívüli vizsgálatokat kezdenek az osztrák hatóságok karintiai gazdaságokban, miután a megengedett mérték feletti hexaklórbenzolt (HCB) találtak tejtermékekben, takarmányban valamint marha- és disznóhúsban.

Ma rendkívüli tartományi ülést tartanak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdik meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén, amely során csaknem ezer takarmányvizsgálatot végeznek az osztrák agrárkamara munkatársai. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni.

Karintia tartományfőnöke, Peter Kaiser visszautasította a földművelésügyi miniszter, Andrä Rupprechter szavait, aki bírálta és hiányosnak nevezte a tartomány kríziskommunikációját és intézkedéseit. A tartományfőnök hangsúlyozta: a legfontosabb az ott élők egészségének védelme, a történtek okainak feltárása. A tartomány elöljáróinak holnapig kell elkészíteniük a minisztériumnak szánt részletes beszámolót.
Peter Kaiser a kormánytól segítséget, eszközöket, valamint szakembereket kért a mérések elvégzéséhez. Egészségügyi szűréseket, vérvételt és konzultációkat is szerveznek, a szoptatós anyáknak anyatej vizsgálatára is lehetőségük lesz. A felvilágosítás miatt telefonos forródrót működik már a régióban.

Amíg nincsen végleges és biztos eredmény, addig azt tanácsoljuk, hogy ne fogyasszanak Görtschitztalból származó élelmiszert – nyilatkozta a tartományfőnök. Az érintett Sonnenalm tejipari cég szombaton valamennyi tejipari termékét visszavonta a forgalomból.
Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros, korábban növényvédő szerként használt HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe. (MTI)

Mi is az a hexaklórbenzol?

A hexaklórbenzol (HCB) hat klóratomból és egy benzolgyűrűből álló molekula, fehér, szilárd, kristályos anyag. Szintetikus anyag, a természetben nem fordul elő. Hevítésre bomlik, mérgezõ füstöket fejlesztve. Hajlamos felhalmozódni élő szervezetekben, ezért is vezettek be korlátozásokat világszerte erre a rákkeltő anyagra vonatkozóan. Az emberi szervezetbe döntően szennyezett élelmiszerekkel kerül HCB. Jellemzően húsban, tojásban, tejben és tejtermékben fordul elő. Ipari területek közelében gyakran találkozhatunk HCB légszennyezéssel, így ezen területeken inhalációval (belélegezve) is az emberekbe kerülhet az anyag. Az ivóvízben is előfordulhat HCB, Kanadában 0,1 ng/l koncentrációban mutatták ki.

A HCB leginkább zsíros ételekben és/vagy azokban az élelmiszerekben található meg, melyeket hexaklórbenzollal szennyezett növényvédőszerrel kezeltek; gyakori a tejtermékekben, húsokban és a mogyoróban. A hexaklórbenzol lassan bomlik, az emberi szervezetben oxidációs, konjugációs és klórvesztéses úton történik a lobontása. Bomlástermékei klórozott benzolok, klórozott fenolok és más kisebb metabolitok. Bioakkumulációra hajlamos vegyület, zsírszövetekben képes raktározódni (értéke emberi zsírszövetben általában 1 mg/kg, a legmagasabb érétkeket pl. Spanyolországban mérték, ott 3-6 mg/kg az átlagos szintje). Jellemző hogy szennyezés esetén megjelenik az anyatejben is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás