Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Királyrákokat találtak az Antarktisz partvidékén. Tudósok szerint a rákok a felmelegedés következményeként jelenhettek meg a hatodik kontinens térségében.

A Proceedings B című brit folyóirat arról számol be, hogy tudósok önmaga reprodukálására is képes, nagy rákpopulációt találtak a szárazföld alól kilógó selfjégen – írta a BBC honlapja. A rákok a tenger fenekén élő állatokkal táplálkoznak. A kutatók annak veszélyére figyelmeztetnek, hogy a rákok továbbszaporodása felboríthatja az élővilág ottani rendszerét.  A Genfi Egyetem kutatói egy távirányítható jármű segítségével végeztek kutatásokat. A tudósoknak meglepő volt a megfigyelt rákok száma: mintegy másfél millióra becsülték számunkat. Egy nőstény rákban érett tojásokat és lárvákat találtak.

A Hawaii Egyetem munkatársa, Craig Smith kutatásvezető szerint a kérdés az, hogy ez egyszeri alkalom volt-e vagy többről van-e szó. A tudósok eddig azt hitték, hogy az 1,4 fokos víznél hidegebbet az állat nem bír ki. Smith a BBC-nek mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy a mostani folyamatokat figyelembe véve évtizedeken belül 1,4 fok fölé emelkedik a víz hőmérséklete, így valószínűleg az eddig kizárólag legalább nyolcszázötven méterrel a tengerszint alatt talált rákok a sekélyebb vizekben is megjelennek.

Craig Smith arra is felhívta a figyelmet, hogy a rákok kereskedelmi célú halászatát a térségben tiltatni kéne, ugyanakkor tanácsos lenne időben ellenőrzés alá vonni a szaporodásukat a természeti egyensúly felborulását megakadályozandó – írja a BBC internetes kiadása.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás