Hirdetés

Felsmann Balázs: “Nem szeretném, ha valami orosz kazánkovács gyártaná Paks II. turbináit” A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa szerint biztos, hogy a nyugati beszállítók nélkül a Paks II.-projektnek befellegzett, és Európa felgyorsítja függetlenedését az orosz gáztól.

A szakértő ugyanakkor kiszámíthatatlannak tartja a helyzetet a magyar és az európai energiapiacon, mert nemcsak a magas árak, hanem a helyzet változékonysága is lehetetlenné teszi a tervezést.

Felsmann Balázst a HVG kérdezte többek között arról, hogy épüljön-e Paks II.?
Részlet az interjúból:

F. B.: Az a probléma, hogy a nukleáris energiát összekapcsoljuk Paks II.-vel. Márpedig az szerintem nagyon problémás projekt: a fővállalkozó orosz Roszatomnak nagyon sok elemre nincs az uniós szabványoknak megfelelő megoldása. A vezérlés kiépítését a Siemens nyerte, a turbinákat pedig a General Electric szállítaná. Azt gondolom, hogy ezek a cégek nem maradhatnak, és nem is maradnak bent egy, a Roszatom fővállalkozósága mellett zajló projektben. Innentől kezdve ez a projekt megdöglött, csak a kormányzat nem meri bevállalni.

HVG: Finanszírozni sem lehet, hiszen a hitelt nyújtó orosz bankot is szankciók sújtják…

F. B.: Így van. De ha meg is próbálnák, egy General Electric és egy Siemens nem vállalja azt a reputációs kockázatot, hogy benne maradjon egy orosz projektben. Nem hiányzik nekik, hogy a viszonylag kis profitért cserébe Németországban arról cikkezzenek, miképpen mutyiznak az oroszokkal Magyarországon. Erre az a magyarországi válasz, hogy mindenre van megoldás, de én nem szeretném, ha valami orosz kazánkovács gyártaná a turbinákat.

A teljes beszélgetés itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás