A rovat kizárólagos támogatója

Szélsőséges indulatok dúlnak Recsken, ahol a lakóházak közelében készítik elő az új kőbányát. Mer-e ugrálni a polgármester, ha a másik oldalon kormányzati hátszéllel érkező vállalkozót lát? Számítanak-e a helyiek? A 24.hu riportja a Mátrából, ahol egy leendő bánya mesél az országról.„Ott a szikla, látja?” Persze, hogy látom. Kiáll a domboldalból, lehetetlen nem észrevenni. Olyan, mint egy felkiáltójel.
„Amikor robbantottak, megtört. Gurult le a kő, darabokban, ide be a kertünkbe. Robbantottak, az meg omlott.”
Mikola Mihályné alacsony, erős asszony, a domboldalban él férjével Recsk legszegényebb részén, a Hunyadi soron. A méretes kőorom alatt, amitől az asszony már hetek óta fél, pedig már évtizedek óta látja nap mint nap.

Az új félelemnek a robbantás az oka. Kőbányát nyitnak ugyanis Recsken. Robbantani azért kell, hogy a soktonnás, hatalmas kőtömböket első lépésként mozgatható, majd feldolgozható darabokra fejtsék. A munka jelenleg is mindössze pár száz méterre zajlik a lakóházaktól, azaz testközelben van. Mikoláné szerint túl közel. Ráadásul ez csak egy próbarobbantás volt.

Mi lesz, ha többet robbantanak? Mi lesz, ha mindig? Az a kő akkor is lejöhet, amikor alszunk, és akkor bizony meghalunk, vége. Ezek bármikor robbanthatnak, bármikor, érti?! A múltkor sem szóltak. Szó sem volt robbantásról addig, aztán csak robbantottak. Úgy robbantottak, hogy megmozdult az ágy. Higgye el, hogy megmozdult!
Az ágyon Mikola úr feküdt, egykori bányász. Ám bányászmúlt ide, bányászmúlt oda, ő sem kedveli, hogy a szomszédban kotorásznak a munkagépek. „Ki hallott olyanról, hogy a házak közt bányát nyitnak? Ki őrült meg? Sok bányát megjártam, dolgoztam Komlón is, de én ilyet nem láttam. Addig fognak lövöldözni, amíg ránk nem dől a hegy.”

drónfelvételen a Valéria-hegy Recsken 2023. március 2-án. Farkas Norbert 24.hu

A Mátra északkeleti oldalán fekvő Recskről a legtöbbeknek valószínűleg a kommunista idők munkatábora jut eszébe, de a település környéke gazdag bányászati szempontból. Ezt már több száz éve tudjuk, ugyanis rezet, cinket, ólmot már a 18. században találtak itt, az 1930-as években pedig Magyar Királyi Állami Mátrabánya néven réz-, arany- és ezüstbányászatot folytattak errefelé. Az ércbányászat ugyan már évtizedekkel ezelőtt leállt, ám kőbányából ma is működik kettő, igaz, Recsktől több kilométerre – nem a házak mellett.

Most nyílna egy harmadik kőbánya. Azért itt, mert a 2000 fős falu mellett, az úgynevezett Valéria-hegyben van kő, egész pontosan andezit. A bányatelek tulajdonosa nagy elánnal kezdte meg a munkát hónapokkal ezelőtt, a fás területet lényegében letúrta. Hogy mekkora tájseb keletkezett azzal, hogy a gépek beletenyereltek a természetbe, madártávlatból vehető ki a legjobban.

A történetnek hamar akadt politikai szála is. Állítólag innen viszik majd a követ a NER presztízsberuházásaihoz, például a Belgrád–Budapest vasútbővítéshez – noha a bányát még meg sem nyitották, ezt beszélik szerte a faluban. Hogy kerek legyen a történet, a debreceni székhelyű beruházó cég, az Andezit-Bau tulajdonosai közt megtaláljuk a Kósa Lajos Fidesz-alelnökhöz több szálon kötődő ügyvédet, Fiák Istvánt is.

RÉSZLETEK: Nem ez veri ki azonban a biztosítékot a helyieknél, őket nem érdeklik az üzleti és politikai dolgok – a hangok sokkal inkább.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás