A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: zöld HVG

Míg tudományosan elfogadott tény csak az 1980-as évek végén lett az, hogy az olajipar és az autók óriási egészségügyi és környezeti károkért felelősek, de most kiderült, hogy a nagy olajcégek akkor ezt már évtizedek óta titkolták.

Ma már nem hír az, hogy az olajipar súlyosan környezetszennyező, de egészen az 1980-as évekig nem volt ennyire egyértelmű, hogy hatalmas károkat okozhat. Most azonban a The Guardian olyan dokumentumokat szerzett meg, amelyek alapján azt állítja: a legnagyobb olajcégek már az 1960-as években tudták, hogy a termelésük káros a környezetre és az emberi egészségre is, de titkolták.

Sokkal régebb óta tudták az olajcégek, hogy tevékenységük káros az egészségre, minthogy azt a tudomány bebizonyította.

Az Exxon alá tartozó Imperial Oil például egy belső dokumentumában már 1967-ben leírta, hogy az iparág komolyan hozzájárul a légszennyezéshez. A Shell 1968-ban sokkal konkrétabban fogalmazott: a légszennyezés extrém esetben káros lehet az egészségre, az olajipar pedig elfogadta, hogy az autók jelentik ennek a fő okát.

Az Imperial Oil 1980-ra már egy belső dokumentumában arról írt, hogy több dolgozójuk gyerekeinek születési rendellenességei is a szennyezéssel magyarázható.

Hogy az olajipar mennyivel előzte meg a tudományt, azt abból láthatjuk, ha hozzátesszük: csak 1987-ben jelent meg az az áttörést hozó kutatás, amelyben a New York University kutató bebizonyították, hogy az üzemanyagokból apró szennyező elemek kerülnek a tüdőbe. Ugyanerre a Shell egy kutatása már 19 évvel korábban utalt. Azt a sejtést pedig a Harvard egy kutatása csak 1993-ban igazolta, hogy a légszennyezés okoz egyre több szívbetegség és tüdőrák miatti halálesetet.

Az olajcégek ekkor stratégiáit váltottak: azt kommunikálták – mint kiderült, hamisan –, hogy a tudományos kutatás adatai alapján nem egyértelmű az összefüggés. Az Exxon még 2017-ben is úgy kommentálta a friss kutatásokat, hogy az adatok „nem megbízhatóak és félrevezetőek”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás