Hirdetés

Az osztrák főváros is támogatja a Jane Goodall Intézet használt mobiltelefon-gyűjtő kampányát. Minden leadott telefon után 1,5 eurót kap a szervezet, amely a gorillákért és csimpánzokért küzd Afrikában.

Becslések szerint mintegy hatmillió mobiltelefon van forgalomban Ausztriában, aminek a nagy része évek óta csak a fiókban hever. Az osztrákok ugyanis átlagosan 1-1,5 évente új telefont vesznek maguknak, a régi pedig megy a szekrénybe.
Ezeket az elfekvő, sokszor a szemétben landoló készülékeket szeretné begyűjteni az ausztriai Jane Goodall Intézet, mivel ezek nemcsak a környezetre káros anyagokat tartalmaznak, hanem sok olyant is – például rezet, kobaltot, cinket –, amelyek új készülékek alapanyagai lehetnének. Újrafelhasználással egyetlen mobiltelefonból hatvan különböző fémet és más anyagot lehet kinyerni.

A telefonokhoz nélkülözhetetlen nyersanyagok egy jelentős részét ráadásul az afrikai esőerdőkben bányásszák, jelentős környezetkárosítást okozva ezzel. A rablógazdálkodás miatt nemcsak a gorillák és csimpánzok élőhelyei zsugorodnak, de számtalan növény- és állatfaj veszti el eddigi életterét. A pusztítás az itt élő emberek életére is visszafordíthatatlan hatással van.

A megunt készülékeket ingyenesen kihelyezett és elszállított gyűjtődobozokba lehet bedobni, vagy ha ilyen nincs a közelben, díjmentesen postára lehet adni a telefonok begyűjtését és újrafelhasznosítását végző Mobile-Collect címére. A cég minden leadott készülék után 1 euró 50 centet ad a Jane Goodall Intézetnek, amely afrikai csimpánz-programjára és a kongói emberek megsegítésére használja fel az összeget.

Bécs Városa átfogó iskolai információs kampánnyal támogatja az akciót, amely során a gyerekeket megismertetik a fogyasztói társadalom és a környezetszennyezés, az élőhelyek zsugorodásának összefüggéseivel. Természetesen azt is megtudhatják, miként tehetnek ez ellen valamit.

A város közvetlenül felhívta nyolcszáz cég és vállalkozás figyelmét is az akcióra, és számos gyűjtődobozt helyezett ki a kerületi hivatalokban.
„Nagyon fontos számunkra, hogy a régi mobilok ne a szemétben landoljanak, ezért is támogatjuk az akciót. Kifejezetten a gyerekekre koncentrálunk, hiszen életük során egy sor mobiltelefonjuk lesz, és nem árt, ha már a kezdetektől fogva tisztában vannak azzal, hogy miként járulhatnak hozzá aktívan az erőforrások védelméhez és az emberszabású majmok túléléséhez“ – világít rá Bécs szerepvállalásának okára Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás