A rovat kizárólagos támogatója

800 év óta először láttak vadon élő európai hódokat Angliában: a hódcsaládot, két felnőtt és egy fiatalabb példányt farágcsálás, tisztálkodás és játszadozás közben fotózták le a délnyugat-angliai Devon megyében lévő Otter folyónál. Angliában törvényellenes a hódok szabadon engedése.

A szakértők szerint az észlelés óriási jelentőségű, mivel egy vadon élő, apró hódpopuláció létezését sugallja. Mintegy nyolcszáz éve ez lenne az első alkalom, hogy európai – más néven eurázsiai vagy közönséges – hódok (Castor fiber) tenyésznek az angliai vadonban. Az egykor széles körben elterjedt állatokat értékes prémjük és húsuk miatt, illetve gyógyászati célokból vadászták, ami a kihalásukhoz vezetett Angliában a 12. században.  A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) vizsgálatba kezdett az Otter folyónál észlelt példányok ügyében. Angliában törvényellenesnek számít hódokat szabadon engedni – kivizsgáljuk az ügyet és mérlegeljük a lehetséges lépéseket – mondta a minisztérium szóvivője a Telegraphnak..

A felvételt egy nyugalmazott környezettudományi szakember, a Devonban élő Tom Buckley készítette, akinek tavaly októberben tűnt fel, hogy a terület néhány fáját kidöntötték. Buckley a birtoktulajdonos David Lawrence-szel együtt három mozgásérzékelő kamerát állított fel a folyó 500 méteres szakaszán, hogy megnézze, esetleg hódok járnak-e a környéken. Januárban aztán a kamerák lencsevégre kaptak egy magányos hódot Lawrence tejgazdaságában.  Buckley kezdetben azt hitte, hogy egy fogságban nevelt állatról van szó, ami elkószált, habár senki sem jelezte az eltűnését. Az állatok legalább kétévesek, ami pedig azt jelzi, hogy legalább két vagy több éve a környéken élhetnek.

Annak ellenére, hogy a 12. században a kipusztulásukig vadászták őket Angliában és Walesben, ez európai hódok még egy ideig megmaradtak Skóciában, ám négyszáz évvel később teljesen eltűntek Nagy-Britanniából. A Devon-i Vadvédelmi Alapítvány 2011-ben kezdte meg saját hódprogramját, amelynek keretében egy felnőtt hím és egy nőstény példányt telepített be egy elkerített területre a megye északnyugati részén. Ezek a hódok azonban a saját területükön maradtak, így nem lehetnek az Otter folyónál észlelt példányok populációjának forrásai.

Az európai hód mára kihalt Nyugat-Európa nagy részén, és nagyjából 700 ezer példánya él a vadonban a Kelet-Európától a kínai és mongol határig terjedő területeken- írta az index.

A napokban írtunk róla, hogy egyre több kárt okoznak a hódok a Kisalföldön a térség erdőgazdálkodásáért felelős társaság illetékese szerint. A WWF javaslata szerint az Ausztriában és Németországban alkalmazott megoldásokat kell a hazai viszonyokhoz adaptálni.
Védett állat a célkeresztben >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek