Hirdetés
greenfo/MTI

A borneói orangután összes alfaja veszélyeztetettnek számít, de a tudósok szerint a mindössze 3000-4500 példányt számláló Pongo pygmaeus pygmaeus helyzete kiváltképpen kritikus. A világ legritkább orangután alfajának kétszáz egyedből álló populációját fedezték fel Borneó sűrű erdőinek a mélyén.

Háromnegyedük a sziget Malajziához tartozó részén, a Sarawak állambeli Batang Ai Nemzeti Parkban él. A most felfedezett állományra a Vadvédelmi Társaság szakemberei a park melletti, mintegy 140 négyzetkilométeren elterülő dzsungelben bukkantak.  A helybeliek ugyan tudatában voltak a csapat jelenlétének, de az állatok tanulmányozása csak most februárban kezdődött, amikor a WCS kutatói felderítő körutat tettek a térségben. Annak során fedezték fel az orángutánok által használt fészkeket, amelyek jelezték, hogy viszonylag népes csoport tanyázik a környéken.

A LiveScience tudományos portálon megjelent beszámoló szerint az alvóhelyek hasonlóak azokhoz, amelyekről tavaly jelent meg tanulmány a Manchesteri Egyetem szakértője, Adam van Casteren tollából. Az általa vezetett csapat a Szumátrán folytatott vizsgálat alapján megállapította, hogy az orangutánok mesteri ágykészítők, és figyelemre méltó "műszaki tudással" rendelkeznek. A magasan a fák koronájában épített fészkek feltehetően nemcsak kellemes pihenést biztosítanak, de meg is óvják éjjel gazdáikat a ragadozóktól és az élősködőktől.

A főemlősök egy stabil oldalágat választanak ki ágyuk alapjának, majd azon ülve a közvetlen környezet ágait és gallyait a leendő fészek középpontja felé hajlítják: úgy fonják egymásba az ágakat, hogy kialakul egy ovális alapszerkezet. Később kibélelik az ágszövevényt, de matracot, szükség esetén takarót vagy akár párnát is készítenek maguknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás