A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Januárban rekordeladásokat regisztrált a kínai autógyártók szövetsége, több mint 2 millió új gépjármű talált gazdára, személyautóból 1,73 millió kelt el. Kína évi 19 millió darab feletti eladását és gyártását alapul véve – immár negyedik éve a világ legnagyobb autógyártója és -piaca.

Éves viszonylatban az összes járműeladás 46,38 százalékkal bővült, míg a személyautók piacán 48,68 százalékos volt az emelkedés. A statisztikát összeállítók arra is felhívják a figyelmet, hogy tavaly öt munkanappal rövidebb volt a január. A gyártásban 50 százalék feletti éves szintű növekedéssel ugyancsak újabb rekordok születtek az év első hónapjában.

Kína évi 19 millió darab feletti eladását és gyártását alapul véve továbbra is a világ legnagyobb autógyártója és -piaca volt 2012-ben, immár negyedik egymást követő évben. Ugyanakkor az utóbbi időben sok szó esett arról is, hogy az autók jelentősen hozzájárulnak az egyre nagyobb gondot jelentő városi levegőszennyezéshez. Ezért a kínai kormány e heti ülésén úgy határozott, hogy még 2017 előtt országosan szigorítanak az üzemanyag szabványokon.

A lépés minden bizonnyal változtat az iparág belső szerkezetén, hiszen a kisebb gyárak nem lesznek képesek a technikai, technológiai váltásra, ezért sokan ki fognak szorulni a piacról – vélik elemzők. Szerintük várható az üzemanyag árának emelkedése, valamint a kisebb fogyasztású, takarékos, illetve megújuló energiával hajtott autók iránti kereslet növekedése is. 2012-ben Kína 1,13 millió gépjárművet importált, ami 9 százalékos éves emelkedésnek felel meg. A bővülés mértéke azonban a 2011. évinél több mint 18 százalékponttal volt alacsonyabb.

Kapcsolódó anyagok:

Megtorpant az alternatív, maradnak a belsőégésű motorok

Dohányozzon ingyen – Pekingben

Gyilkos PM2,5

Kinek üzlet a kínai szmog

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek