A rovat kizárólagos támogatója

A legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett, üzleti tervét túlteljesítve, története legsikeresebb évét zárta a paksi atomerőmű – hangzott el a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján. Eddig csak becslések voltak, hogy milyen károkkal járna Európában egy fukusimai atomkatasztrófához hasonló esemény. Francia kutatók azonban részletes számításokat végeztek és az eredmények riasztóak.

A társaság részesedése a hazai termelésben nőtt, tavaly 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésből. A nettó árbevétel 184,2 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több mint az előző évben. Egy kilowattóra áramot 12,28 forintért állítottak elő, ami 5,3 százalékkal drágább, mint az előző évben.
Az atomerőmű az MVM Csoport legjelentősebb energiatermelőjeként a biztonsági követelmények maradéktalan betartása mellett minden eddiginél több, 15 793 gigawattóra villamos energiát termelt tavaly – húzta alá Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke. Emlékeztetett rá, hogy lezárult a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, amely során példaértékűnek ítélték a paksi létesítményt.

A kiemelkedő eredmény a létesítmény közel 90 százalékos teljesítmény-kihasználtságának köszönhető. Ebben a tekintetben a paksi erőmű a világon működő 400 atomerőművi blokk teljesítményéből számolt átlagnál jobb eredményt ért el az elmúlt évtizedben.
Hamvas István vezérigazgató arról beszélt, hogy fegyelmezett üzemvitellel, jól tervezett és végrehajtott karbantartással tudják elérni azt, hogy a blokkok teljesítmény-kihasználtsága magas legyen. Ez az érték 2012-ben 89,9 százalék volt. Megjegyezte: 100 százalék nem lehet, hiszen minden blokkot minden évben le kell állítani karbantartásra.

Elmondta, hogy a 2-es blokk üzemidő hosszabbítási kérelmének benyújtása az idén esedékes, de a hátralévő két blokkon is folynak a szükséges műszaki beavatkozások. Az idei feladatok közé tartozik a 2-es blokk pihentető medencéjében lévő, 2003-ban megsérült, 2006-2007-ben hermetikus tokokba helyezett üzemanyag elszállításának műszaki előkészítése is. "Célunk, hogy a nukleáris biztonság mindenkori elsődlegessége mellett, optimális költségszinten és műszakilag megalapozottan a lehető leghosszabb ideig termeljünk villamos energiát" – összegezte a vezérigazgató.

A paksi atomerőmű az 1-es blokk üzembe helyezése, 1982. óta összesen 382,6 terawattóra villamos energiát termelt. Társadalmi elfogadottsága változatlanul magas, az elmúlt tíz évben folyamatosan 70 százalék felett volt – hangzott el a tájékoztatón. A létesítmény környezetre gyakorolt hatásáról a vezérigazgató azt mondta, tavaly a kibocsátási korlátok kevesebb mint 1 százalékát érték el. (MTI)

Mennyibe kerülne Európában a fukusimai katasztrófa?

A 2011 márciusában történt fukusimai atomkatasztrófa volt a csernobili után a második legsúlyosabb nukleáris baleset. Pedig voltak szerencsés körülmények: viszonylag ritkán lakott területen történt a baj, az időjárás is kegyes volt japánhoz, mert a szél az óceán felé sodorta a nukleáris szennyet. Arról eddig csak feltételezések voltak, hogy mi történne Európában egy hasonló katasztrófa esetén, ám francia kutatók most részletesen modellezték a következményeket. Az eredmények nem biztatók: százezres menekülttömeg, elképesztő 125 billió forintos kár, országhatárokon túlnyúló szennyezés, masszív áramkimaradások.

A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) által végzett kutatás szerint még egy kisebb baleset közvetlen következményei esetén is a károk meghaladnák a 120 milliárd eurót (35 ezer milliárd forintot), egy fukusimai méretű katasztrófa azonban Franciaország nemzeti össztermékének negyedét vinné el, mintegy 430 milliárd eurót (125 ezer milliárd forintot). Részletek>>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás