Hirdetés
greenfo/MTI

Rekordmértékű, kilogrammonkénti 740 ezer becquereles koncentrációjú radioaktív céziumot mutattak ki egy Fukusima közelében fogott halban két évvel az atomerőmű-baleset után. Az üzemeltető TEPCO céget amerikai katonák perlik. Újabb 220 ezer tonna japán cunamihulladék érkezik a tengeren Észak-Amerika partjaihoz.

A halban kimutatott káros anyag mértéke a japán kormány által megállapított egészségügyi határérték 7400-szorosa. Az adat egyben azt is jelzi, hogy több mint két évvel a fukusimai erőműbaleset után is súlyos a környező vizek szennyezettsége. A félkilós halat a leszerelés alatt álló Fukusima-1 erőmű kikötőjében, a létesítmény hűtővíz-beömlőjének közelében fogták. A cég korábban egy hálót helyezett el a kikötő kijáratához, hogy a radioaktív anyagokkal beszennyezett halak ne tudjanak kijutni a nyílt tengerre. A helyi halászok több mint két éve nem használják a környező vizeket, miután az erőműből korábban rengeteg radioaktív víz folyt el.

Tegnapi japán sajtóhírek szerint már 126 amerikai katonák perli a TEPCO-t, kétmilliárd dolláros kártérítést követelve a cégtől. A fukusimai katasztrófa következményeinek eltakarításában segédkező katonák azt állítják, hogy a cég félrevezette őket a művelet potenciális veszélyeivel kapcsolatban. A pert még tavaly decemberben kilenc katona indította meg egy kaliforniai bíróságon, de a baleset évfordulóját követően további 17-en már csatlakoztak a csoportos keresethez, további 100 felperes csatlakozása pedig folyamatban van.

Újabb 220 ezer tonna japán cunamihulladék érkezik a tengeren Észak-Amerika partjaihoz

Áprilistól újabb 220 ezer tonna, a 2011-es japán cunamit követően elsodort hulladék fogja elérni Észak-Amerikai partjait a tokiói környezetvédelmi minisztérium közlése szerint. Az NHK japán televízió arról számolt be, hogy a tárca friss, a korábbiaknál részletesebb számítógépes modellezéssel számolta ki a törmelék útját. A szimulációk szerint április negyedikétől fog megérkezni a két évvel ezelőtt elsodort hulladék következő tömege a Csendes-óceán túlsó partjára. Júniusig 105 ezer, októberig összesen 221 ezer tonna érheti el a parti vizeket.

A Japán északkeleti partvidékét 2011. március 11-én leromboló, több tízméteresre dagadó cunami összesen mintegy másfél millió tonna hulladékot sodort magával az óceánba. A törmelék egy része már korábban elérte Észak-Amerikát, ahol edzőcipők és hajók mellett egy teljes japán úszódokkot is partra sodort a víz.

Japán hatmillió dolláros anyagi segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak és Kanadának a törmelék eltakarítására. Ugyanakkor a szigetország korábban 712 millió dollár értékben kapott adományokat amerikai állampolgároktól és szervezetektől a két évvel ezelőtti katasztrófát követően, és az Egyesült Államok hadserege is hathatós segítséget nyújtott Japánnak a természeti csapás utáni helyreállításban.

Kapcsolódó anyagok:

Sugárzik a fukusimaiak vizelete

Kétszer csap le a szemétcunami

A japán szökőár szétrombolta a chilei fésűkagyló üzletágat

Már a cunami előtt kiszabadult a radioaktiv sugárzás Fukusimán

Ki fizeti az atomkatasztrófa költségeit?

Kozmopolita óceáni szemétszigetek

Megérkezett Alaszkába a fukusimai szemét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás