A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Indiában 126 tigris pusztult el az idén, több, mint bármikor az adatgyűjtés 2012-es kezdete óta – jelentette be a nagymacskák védelmével megbízott hatóság, a National Tiger Conservation Authority (NTCA). Az ország ad otthont a világon élő tigrisek 75 százalékának.

Legutóbb szeptember 29-én találtak holtan egy tigrist Madhja Prades államban. A korábbi rekordot a 2016-os év tartotta 121 elpusztult nagyragadozóval. India ad otthont a világon élő tigrisek 75 százalékának. A függetlenség 1947-es elnyerésekor 40 ezerre becsülték az országban élő tigrisek számát, amely 2006-ban apadt a mélypontjára, amikor mindössze 1411 ilyen ragadozót tartottak számon Indiában. Azóta 2018-ig sikerült csaknem háromezerre (2967) feltornázni a tigrisek számát, amit történelmi eredménynek nevezett Narendra Modi miniszterelnök. A növekedés azonban legalább részben az állatszámlálási technikák fejlődésének tudható be szakértők szerint.

Az elmúlt évtizedben főleg természetes okokból pusztultak el tigrisek Indiában az NTCA szerint, de sok állat esett áldozatul vadorzóknak és ember és állat közti konfliktusnak is. Tigristámadásban 225 ember vesztette életét 2014 és 2019 között hivatalos adatok szerint. Egy júliusi kormányközlemény szerint India élen jár a tigrisek fajmegőrzésben, az ott alkalmazott módszerek mintául szolgálnak más országok számára is. Országszerte 50 rezervátumot jelöltek ki a tigriseknek.

A vízerőművek miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma

A világszerte egyre nagyobb számú vízierőműgát miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma. A kutatók szerint a gátépítés a világ vadon élő tigriseinek több mint egyötödére negatív hatással van, a probléma főként az Ázsiában élő populációt érinti.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek