A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A légkör szén-dioxid-koncentrációja a hét végén haladta meg először a kritikus, 415 ppm-es értéket a hawaii Mauna Loa obszervatóriumban.

Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében: 415,26 ppm-et mértek a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei a hét végén. Ez az első alkalom, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et – jelentették be a Scripps Óceánkutató Intézet kutatói.
 A szakemberek emlékeztettek arra, hogy az év ezen időszakában a légköri szén-dioxid-koncentráció az északi féltekén mindig magasabbra nő. Ám az újabb rekordértéket akkor mérték, amikor kutatók egy minapi jelentésükben közölték, hogy 2018-ban 1,7 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, újabb rekordot érve el, mivel a globális energiafogyasztás meredeken emelkedett.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően.
Amikor a 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt több mint 60 évben további 95 ppm volt a növekedés, és a szén-dioxid-koncentráció 2018-ban elérte a 410 ppm-et.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás