A rovat kizárólagos támogatója

Több mint ötmilliárd forintból elkészült a Tisza-tó vízrendszerének első, három megyét érintő, átfogó rekonstrukciója, amely hosszabb távon is biztosítja a korszerű vízgazdálkodás feltételeit a térségben – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a Komplex Tisza-tó Projekt mai záróeseményén, Tiszafüreden.

Somlyódy Balázs hangsúlyozta: a 2012. végén indult 5,3 milliárd forintos fejlesztés a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hátrányos következményeinek csökkentésében is szerephez jut, emellett új lendületet adhat a régió turizmusának. Szólt arról, hogy az idén elkészül a magyar vízügyi stratégiát 2030-ig meghatározó Kvassay Jenő terv. A szakterületeket átfogó tervezőmunka jelenleg is tart és év végén szeretnék a kormány elé vinni a teljes stratégiát – jelezte. A főigazgató kiemelte, hogy a Komplex Tisza-tó Projekt a tározó kapacitásának bővítésével, valamint a medencék és csatornák vízszállító képességének, illetve a műtárgyak állapotának javításával hosszabb távon is biztosítja a korszerű vízgazdálkodás feltételeit a térségben.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az eseményen elmondta: az elmúlt 40 év alatt a tározó több ponton feliszapolódott, emiatt már nem tudta teljes kapacitással ellátni a feladatait. A Tisza-tó és rendszerének üzemképtelensége esetén pedig veszélybe kerülne a térség vízpótlása, megszűnne a rizstermesztés lehetősége és a tógazdasági haltenyésztés is. Tájékoztatása szerint a vízrendszer szinte minden elemét érintette a beruházás, amelynek részeként új, 1371 méter hosszú hallépcső épült a kiskörei vízlépcső és a hullámtéri duzzasztó között.

Kisköre Tisza-tó hallépcső vadvízi evezősöknek

Emellett korszerű vezérlő-szabályozó rendszert alakítottak ki, és megvalósult a szarvas-kákai szivattyútelep és az öntözőrendszer K1-es főcsatornájának, a Hortobágy-Berettyó árvízkapujának, valamint a Nagykunsági-főcsatorna kulcsfontosságú műtárgyainak rekonstrukciója.

A Tisza-tavi mederfejlesztési munkák érintették a Kis-Tiszát, az Eger-patakot, az Aponyháti csatornát, a VIII. és X. öblítőcsatornát, a Csapói Holt-Tiszát, a Füredi-Holt-Tiszát és a Borzanatot. Megújultak egyebek között a Jászsági- és Nagykunsági-főcsatornák beeresztő műtárgyai és kezelő épületei.

A szükséges felújítások közül már csak a Keleti-főcsatorna rekonstrukciója van hátra, amelyet a 2014-2020-as pályázati időszakra terveznek – közölte az igazgató az MTI-nek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás