A rovat kizárólagos támogatója

Akárhogy is nézzük: életem legjobb munkája, legizgalmasabb, legtöbb kihívást és legtöbb örömöt adó munkahelye a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez köt. Nagyon szerettem, és szívem visszahúz folyton a természetvédelemhez azóta is. 20 év az életemből (1994-2014), aminek túlnyomó többségét nagyon élveztem a kihívások és a bajok ellenére, és remek kollégáim voltak. Nagyon-nagyon szerettem, és nem véletlen használtuk a Fekete István idézetet oly sokszor: “Olyan kevesen szeretik a ködöt, és olyan kevesen találkozunk benne, de akik találkozunk, nemcsak a ködöt, de egymást is szeretjük.“
A Nimfea létrehozói, szakmai háttere évtizedekre meghatározták a szervezet munkáját A két „szülő“ Hanyecz Kati és Kapcsi Pista (mindketten a fotón), akik a szarvasi főiskolán kezdeményezték annak létrejöttét, illetve az alapítást követően a szakmai munkában meghatározó szerepet vállaló Széll Tóni és bátyám (szintén mindketten a fotón) kiváló elnökséget alkottak. Évek alatt sok-sok remek munkatárs segítette a szervezetet, Barna Tamás, Kontos Titi barátaim (lent a fotón mindketten), Monoki Ákos, felsége Zsuska, vagy a képen is szerelő Fónagy Évi, a hallgatag problémamegoldó: Bacsakai Attila barátom, Csíder Lajosné Takács Ibolya, mindenki „Ibi nénije“, Röfler Jancsi, nem mellékesen későbbi felségem, Anna – és persze sorolhatnám. Sok értékes ember, akik közül több kötött ki az állami természetvédelemben.
Most a véletlenek különös összjátéka olyan eredményt hozott az állami kitüntetések között, hogy a Nimfea alapítói, vezetői közül egyszerre három kapta meg a magyar természetvédelem legrangosabb díját, a Pro Natura díjat.

Így hangzik a díjazás a Pro Natura díjakkal kapcsolatban:
Dr. Hanyecz Katalin Anna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szarvasi Arborétumának igazgatója részére, a Dél-Tiszántúl természeti értékeinek megőrzése, a Szarvasi Arborétum dendrológiai örökségének védelme, valamint a növény- és állatvilág bemutatása érdekében végzett kiváló munkájáért.
Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese részére, a szikes gyepek megőrzése, kezelése és a természetvédelmi célú gyeptelepítések érdekében végzett kimagasló szakmai munkájáért, valamint a székicsér és a túzok természetvédelmi helyzetének javításáért.
Szél Antal István, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője részére, a dévaványai túzokállomány és a pusztai életközösségek védelme, valamint a Dél-Alföld természeti örökségének megőrzése és bemutatása érdekében végzett több évtizedes, kiemelkedő munkájáért.
Mindannyiuknak ezúton, őszinte szeretettel, tisztelettel és barátsággal gratulálok ez úton! Nagyon jó volt látni a hírt, és örömmel láttam a fotókat az egykori kollégákról.

Nimfea Természetvédelmi Egyesület elnökségi ülése 2004-ben

Nem igazán szoktam a kormányzati díjosztásokat figyelemmel kísérni, de ez a díjosztás most kedves lett nekem, ugyanis a Nimfea három korábbi vezetője mellett Pro Natura Emlékplakettet kapott az általam nagyra becsült, tisztelt Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, a Hortobágy kistájon a természet- és madárvédelem gyakorlati munkáinak elősegítése érdekében végzett tevékenységéért. Gratulálok fiúk, jócskán megérdemeltétek!

S végül, de nem utolsó sorban a Nimfea Ibi nénijének remek kislánya (aki menet közben felnőtt), Ibike is ugyanezen a napon Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át, ami így hangzik: miniszteri elismerő oklevelet kap Csíder Ibolya, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság pályázati koordinátora, a pályázatok előkészítése, megvalósításának koordinálása során végzett áldozatos munkájáért. Ibike, neked is őszinte szívvel, barátsággal gratulálok!

Szívdobogtatóan kedves hír volt ez a Greenfo sok-sok természetpusztulást bemutató híre között, örömmel olvastam e sorokat.

Maga a Nimfea Természetvédelmi Egyesület 1997-ben vehette át a Pro Natura díjat, de sok évnyi zöldmozgalmi aktivitás, és természetvédelmi gyakorlati munka után a 2010-es újbóli rendszerváltás, azaz egypárt rendszer újbóli kialakulása ellehetetlenítette munkáját minden területen, és habár vegetálva létezik, a szervezet egykori szelleme szemlátomást él valahol, valahogyan, valakikben.
Kedves volt Nimfeások, szeretettel gondolok mindannyiótokra!
Sallai R. Benedek

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás