Hirdetés
Agrárminisztérium sajtóközlemény

Hazánkban az elmúlt 13 évben eddig soha nem látott volumenben valósultak meg természetvédelmi beruházások, hiszen a 10 nemzeti parkunk 1240 munkatársával 90 milliárd forint összértékben hajtott végre fejlesztéseket, amellyel 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető szerint hazánk területének több mint egyharmada – Európában egyedülálló módon – természetközeli állapotban maradt fenn. Ez a terület azonban emberi tevékenység következtében feldarabolódott, a jó természeti állapot megőrzése érdekében pedig állandó beavatkozások szükségesek. Ezt a feladatot végzi a tíz nemzeti park igazgatóság, az egész ország területét lefedő állami intézményrendszer. Hozzátette: a hazai természetvédelem nagy múltra tekint vissza, hiszen idén 50 éves az ország első nemzeti parkja, valamint több mint 100 éve állt szolgálatba Magyarország első hivatásos természetvédelmi őre, id. Gulyás József „kócsagőr.

Nagy István leszögezte: a Pannon Biogeográfiai Régió természeti értékeinek megőrzéséhez az állami természetvédelem erőfeszítése nélkülözhetetlen, azonban emellett szükség van európai uniós beruházási projekt lehetőségekre, mint az idén ciklusát eredményesen záró Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP). Ennek forrásfelhasználása 107,5 %-os volt, illetve a közvetlen állapotjavító beruházások a kitűzött célterület majdnem dupláján valósultak meg. Ezen felül a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), a Közép-Magyarország Operatív Program (KMOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – emlékeztetett.

A számára kedvező élőhelykezelés eredményeként reméljük, a túzok is visszatér ide. Turoczi Tiborc

Az agrárminiszter szerint az érintett operatív programok kétharmada klasszikus élőhely rekonstrukciót érintett, amelynek kétharmada vizes élőhely rekonstrukcióra fókuszált. A második legjelentősebb a természetvédelmi fejlesztés a kezelési infrastruktúra korszerűsítése volt, a védett gyepeket országszerte 14 ezer őshonos magyar haszonállat segítségével tartja karban az állami természetvédelem intézményrendszere, ezzel génmegőrzési feladatot is végezve. A megváltozott társadalmi igényeknek hála a bemutatási tevékenység is előtérbe került az elmúlt időszakban, egyre többen érdeklődnek az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt.

A nemzeti parkok a magyar ökoturizmus legnagyobb letéteményeseivé váltak, a hazai több mint 700 ökoturisztikai létesítmény fele nemzeti park fenntartásban áll. Ezekben az intézményekben regisztrált éves látogatószám az elmúlt 13 évben megduplázódott, meghaladja az 1,6 millió főt.

Az Agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a tárcavezető végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 decemberében az Európai Bizottság elfogadta a KEHOP+ programot, amely 42 milliárd forint összeggel lehetőség nyújt majd hazánkban több mint 100 ezer hektár területen javítani a természeti környezet állapotát. Ezen fejlesztések a tervek szerint egyebek mellett a leromlott állapotú élőhelyek helyreállítására, a veszélyeztetett fajok megőrzésére, valamint a rendszeres kezelés feltételeinek javítására összpontosítanak majd.

Nyitókép: Hortobágy tanösvény építés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás