A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Két újabb méretes jéghegy vált le az elmúlt hetekben a Chile déli részén lévő Grey-gleccserről – közölték kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben.

Az első jégtömb február 20-án, a második március 7-én szakadt le a patagóniai Torres del Paine Nemzeti Parkban található gleccserről, amelyről legutóbb 2017 novemberében vált le egy csaknem 350 méter hosszú és 380 méter széles, kék-fehér jéghegy.

A park munkatársai akkor elmondták, hogy ekkora jégtömbök csak nagyon ritkán szakadnak le a gleccserről. A 2017-es esetet megelőzően utoljára az 1990-es évek elején dokumentáltak ekkora jégborjadzást. A kutatók szerint a jelenség most az emelkedő hőmérséklet miatt válik egyre gyakoribbá.

A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet (INACH) munkatársaként dolgozó Ricardo Jana szerint több adatra van szükség a gleccser stabilitásának felméréséhez.  A szakember szerint napok óta átlag feletti a hőmérséklet a térségben, mindez intenzív esőzéssel és a gleccserlagúna vízszintjének megemelkedésével párosul, ami mind magyarázatot adhat a jéghegyek leválására.

gleccser borjadzás Grey-gleccser Patagónia

Az INACH és egyéb chilei intézmények kutatói, valamint német és brazil kollégáik 2015 óta tanulmányozzák a Grey-gleccsert egy nemzetközi együttműködési program keretében. Idén decemberben Chile lesz a házigazdája az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25).

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek