A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy héten belül csaknem 200 elpusztult vagy haldokló tengeri madár tetemét fedezték fel Fano északi-tengeri dán sziget nyugati partján – jelentette be a DOF dán ornitológiai egyesület. Az elpusztult madarak nagy többsége (175) lumma, de akad köztük több lunda és északi sirályhojsza is.

Kim Fischer ornitológus azt gyanítja, hogy a tengeri madarak éhen haltak. Csaknem mindegyiknek friss tollazata volt, de az összes madár nagyon lesoványodott – idézi a szakértőt a szokatlan jelenségről kiadott közlemény.

Az ornitológus attól tart, hogy a Fano szigeten talált madarak csak kis töredékét jelentik az összes elpusztult tengeri madárnak. Az északabbra fekvő dániai városból, Skagenből már hónapok óta érkeznek hírek elpusztult lummákról és más tengeri madarakról.

A tömeges madárpusztulásra egyelőre nincs magyarázat. Az Aarhusi Egyetem kutatója, Ib Krag Petersen szerint azonban az élelemhiány és a közelmúlt viharsorozata együttesen okozhatta a madarak halálát, de közrejátszhatott a klímaváltozás is.
A DR dán rádióállomás szerint mostanában más térségbeli országokban, így Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában is szokatlanul sok haldokló tengeri madár partra sodródását észlelik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás