Hirdetés

A III. kerületi Római-part fáinak megmentéséért tartottak civilek vonulásos demonstrációt tegnap Budapesten. Az Állj fel a Rómaiért! elnevezésű esemény felszólalói hangsúlyozták: árvízvédelemre szükség van, de nem a Római-parton, hanem a Nánási úton és a Királyok útján. A jelenlegi ártéren milliárdokért építtető Fidesz oligarchák miatt kellenek a közpénz milliárdok a mobilgátra.

Kilométer hosszan tartott a menet az ÁLLJ FEL a Rómaiért! demonstráción, mikor az Északi vasúti összekötő hídtól a volt Postás üdülőig vonult át a tömeg. A partszakasz színültig megtelt részén színpad várta a tüntetőket, ahol Bródy János fiatalkori római-parti emlékeit ismerhette meg a közönség szóban és dalban.

Utána  öt civil csoport képviselői szólaltak fel, akik az eseményt szervezték. Megismerhettük általuk a Római-part szerelmeseinek szinte teljes spektrumát:

a 120 éves Rómaifürdő Telepegyesület képviselője 70 éve él a Római-parton, csónakházas család leszármazottjaként.

Az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit csoport nevéhez híven a part természeti szépségeiről beszélt,

őt követte az Aquincum-Mocsáros Egyesület, a kerület azon részét képviselve, akiket a mobilgát megépítése esetén a mocsarasodás a leginkább érint.

A FÁK a Rómain csoport elmondta, hogy 2013-ban egy hasonló lakossági ellenállás megszervezésével már egyszer megakadályozták a mobilgát megvalósulását, most is ezért dolgoznak.

A helyi aktivisták bemutatkozásának zárásként megtudhattuk, hogy a Római megmentéséért már nyolcezer aláírás gyűlt össze, mely során rengeteg megerősítést kapott az ügy.

Fotó: Mohai Balázs

 

Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze követte a civileket a színpadon, aki a budapesti Duna-partok szerepét helyezte fókuszba. Véleménye szerint a Római-part egy olyan természetközeli terület, amit egy okos városnak meg kell becsülnie. Nemzetközi egyezményekben is lefektették már, hogy a városokat nem lehet csupán egy – például gazdasági – ágazati szempont érdekei szerint fejleszteni. Most mégis ezt tervezik. Utalt arra is, hogy egy érvényben lévő III. kerületi önkormányzati hatályos jogszabály kimondja, hogy a Római-parton elsődleges szempont a partmenti fák megóvása.

Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület képviseletében elmondta, hogy ez a történet egyértelműen demokráciadeficitre utal. A helyieket kihagyva a döntéshozók akarják megmondani, mi legyen velünk. Rámutatott, hogy amennyiben a mobilgát megvalósul, akkor 20 méteres sávban kiirtanak mindent a parton. Számokban ez 1600 fa kivágását jelenti. Ráadásul egy durván túlárazott,  beruházásról van szó, ami veszélyes is. Megerősítette, hogy a Nánási-Királyok útra tervezett gáttal mindenki jól járna.

Tüntetés a Római-parton 2016 okt.9 kép: Járdány Bence

Járdány Bence további fotói az eseményről a képre kattintva láthatók.

Utána Varga Viktor énekes, az egyik hullámtéri lakópark lakója lépett fel. Ő azért költözött a Rómaira, mert itt a természet, itt tud alkotni. A Főváros figyelmébe ajánlva adta elő az “Újratervezés” című számát. Őt Keleti Péter, rómais kabinbérlő követte, aki arra a veszélyre hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a Főváros trükkre készül: a tervezett mobilgát nyomvonala alatt futó, traktorkerék-átmérőjű vízcső indokolatlan cseréjére hivatkozva kezdhetik meg kivágni a fákat.

Ebben az esetben nagy szükség lesz a Maradjanak a FÁK a Rómain riadólánc tagjaira, amihez ezen a linken lehet csatlakozni: www.bit.ly/RIADOLANC_Romai-part 
 

A videó forrása, és az Átlátszó cikke >>>

LÁSD MÉG:

Együtt tüntetett többezer ember és többszáz kutya a Római part elpusztítása ellen

Több ezren tüntetnek a római-parti mobilgát ellen

Tüntettek a római-parti mobil gát ellen
 

Erre jók a római-parti fák. Orbánista milliárdosok mutyija a Római-parton

Erre jók a római-parti fák. Orbánista milliárdosok mutyija a Római-parton

Az Energiaklub kiszámolta, hogyan védik az éghajlatot a római-parti fák. Ennyire nincs értelme kivágni itt a fákat. Figyelem, sokkoló adatok következnek!
Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton.

Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás