A rovat kizárólagos támogatója

A rossz állapotú hazai épületállomány az energiafelhasználás 40 %-áért felelős. Sokan szeretnék lakásukat energiahatékonnyá tenni, de egy felmérés szerint főleg a bizonytalanság és az információhiány miatt csak kevesen vágnak bele, ezért a hazai lakásállomány mindössze 1 %-a korszerűsödik évente.  Ennek növelésében fog segíteni egy uniós pályázat révén 2 civil szervezet. Erről szól legfrissebb podcastunk.

Mi vesz rá minket tömegesen, hogy épületenergetikai felújításba kezdjünk? A kérdésre több válasz adható ,és mindez nagyon precízen, hiszen erre vonatkozóan egy kutatást végzett nemrég az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet, mely kapcsolódott egy pályázathoz.

Öt szakmai szervezet (Energiaklub, MEHI, AACM Central Europe Kft., IMRO-DDKK Nonprofit Kft., Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete) konzorciuma elnyert egy H2020-as európai uniós pályázatot, (RenoHUb) aminek köszönhetően olyan hiánypótló kezdeményezés indulhat el Magyarországon, amely az energetikai szempontból elavult hazai lakóépületek felújítását célozza. Segít a lakástulajdonosoknak az energetikai felújítás során nemcsak a tervezés, de a kiválasztás és a megvalósítás során is. Nem mellesleg egy olyan beruházási folyamat megvalósítását támogatja, ami hosszútávon még inkább növeli a lakások és a házak értékét. Önkormányzati partnereket keres a RenoHUb projekt

Sarkadi Péter (J) Koritár Zsuzsa MEHI és Orbán Gábor Energiaklub

Miért fontos és hiánypótló a RenoHUb program?
Mit és hogyan profitálhat belőle a lakását felújítani szándékozó tulajdonos?
Miért a civilek vállalták fel ezt az alapvetően állami feladatot?
Egyéltalán hány embert érint potenciálisan, és miért fontos ez a pénztárcáknak?

Többek között ezekre a kérdésekre adnak választ a greenfo legújabb podcastjának vendégei:
Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója,
és Orbán Gábor, az Energiaklub, igazgatója.

A projekt általános célja a magyar otthonok energetikai korszerűsítésnek fellendítése egy olyan integrált üzleti modell (RenoHUb) kifejlesztésével, amelynek célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat egy olyan egyablakos (ún. one-stop-shop) rendszer kidolgozásával, amely a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot képes lefedni.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás