A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

151 szélturbinát bontatnának le az őslakosok Norvégiában, miután pert nyertek. Az állattartók szerint a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat és veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Az őslakos rénszarvastenyésztők két szélparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégiában: a legfelsőbb bíróság tegnapi ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi (lapp) népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is. Eszerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják. A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése. Az állattartók azzal érveltek, hogy a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat, veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés nyomán követelik a 151 szélturbina lebontását, amelyek rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak.

“Megépítésüket illegálisnak nyilvánították, illegális lenne tovább üzemelniük” – mondta Andreas Bronner ügyvéd.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég közlése szerint a döntési folyamatban fontos szerepet játszottak a rénszarvastenyésztők jogai. Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, amely hatással lehet más projektekre is.

A számi népcsoporthoz mintegy 100 ezer ember tartozik, akik Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszországban élnek. Egy részük él rénszarvastenyésztésből.

Nyitóképen a Fosen Vind szélparkja 2020. októberében Fotó: Heiko Junge/AFP

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek