A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Élénk tiltakozást váltott ki környezetvédők körében a hongkongi repülőtér bővítési terve, amely szerintük a tenger feltöltése miatt veszélyeztetné a ritka fehér delfinek (Sousa chinensis) fennmaradását.

A terv keretében 136,2 milliárd hongkongi dolláros (3178 milliárd forint) beruházással harmadik kifutópálya építését irányozták elő, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében teherszállításra is alkalmassá tegyék a 2010-ben a világ legnagyobb repülőterévé vált légikikötőt.

A kifutópálya-bővítéshez, amelyről három hónapja folyik a nyilvános vita, 650 hektárnyi felületet töltenének fel a tengerből. A természetvédelmi mozgalmak szerint a beruházás veszélyeztetné a Gyöngy-folyó deltájában élő, amúgy is fogyásnak indult kínai fehér delfinek fennmaradását.

Samuel Hung, a hongkongi Delfinvédelmi Társaság elnöke szerint a harmadik kifutópálya hatalmas gondot jelentene a fehér delfinek számára, mert pontosan az általuk használt útvonal közepére épül, és így csökkeni fog az élőhelyük. Szakértők szerint mintegy 2500 rózsaszín delfin néven is ismert tengeri emlős él Makaó és Hongkong között, a Gyöngy-folyó torkolatánál. A bőrük rózsaszín árnyalata révén egyedülálló delfinek szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajok listáján is.

Kapcsolódó anyagok:

Kína a fehér delfin megmentésért

Kihalás szélén a fehér delfinek

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek