A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Száznál is több fehér szkafanderes környezetvédelmi aktivista jutott be az amszterdami Schiphol repülőtér magángépeknek fenntartott területére, hogy a gépek köré telepedve akadályozzák meg azok indulását.

Az akció a Greenpeace és az Extinction Rebellion környezetvédő csoportok által a repülőtéren és annak környékén szervezett egész napos tüntetés része volt. A tiltakozással a légi közlekedés okozta üvegházhatású gázkibocsátásra és egyéb szennyezésekre hívták fel a figyelmet.

Greenpeace és az Extinction Rebellion demonstráció az amsterdami Schiphol reptéren 2022 nov. 5. Remko de Waal/EPA-EFE/Shutterstock

„Kevesebb járatot, több vonatot és a szükségtelen rövid távú járatok, magánrepülőgépek betiltását kívánjuk elérni” – mondta Dewi Zloch, a hollandiai Greenpeace kampányvezetője. A csoport szerint a Schiphol a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó Hollandiában, évente 12 millió tonna levegőbe juttatásáért felelős. A tiltakozásra reagálva a Schiphol közölte, hogy 2030-ra kibocsátásmentes repülőtérré kíván válni, és támogatja a légi közlekedési ágazat azon törekvését, hogy 2050-re elérje a tényleges zéró kibocsátást- írja a Telegraph.

A repülőtér biztonságával megbízott katonai rendőrség közleménye szerint „számos olyan személyt tartóztattak fel, akik engedély nélkül tartózkodtak a repülőtér területén”.

A holland kormány júniusban bejelentette, hogy a légszennyezéssel és a klímaváltozással kapcsolatos aggályok miatt a repülőtér éves utasforgalmát 440 ezer főben, a 2019-es szinthez képest mintegy 11 százalékkal alacsonyabb értékben tervezi maximalizálni. Mark Harbers közlekedési miniszter októberben azt közölte a parlamenttel, hogy nem tudják ellenőrizni a magánrepülőgépek növekvő forgalmát, ezért a kormány fontolgatja, hogy a kérdéssel klímapolitikája részeként foglalkozzon.  A kereskedelmi járatoknál az akció nem okozott fennakadást. Via telex.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás