A rovat kizárólagos támogatója

Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc. A Chipotle hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.

Kivonja a GMO-tartalmú ételeket – chipseket, tortillákat, salátákat és szószokat – éttermeiből az amerikai tőzsdén is szereplő Chipotle, amely mexikói ételeket forgalmaz. Emellett az étteremlánc lecseréli az összes GMO-tartalmú alapanyagot (például a szójaolajat) GMO-mentes napraforgó olajra és rizsolajra.  Az étterem vezetősége azért veszi ki a GMO-tartalmú élelmiszereket a kínálatból, mert kétségeik támadtak a genetikailag módosított alapanyagok minőségével és megbízhatóságával szemben. Úgy vélik, a GMO-k hosszú távú hatásai megkérdőjelezhetők, ráadásul termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet is.

A gyorsételeket nem kötelező olcsó, tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel kezelt alapanyagokból készíteni – nyilatkozta Steve Ells, a gyorsétterem lánc vezérigazgatója. Szerinte a GMO-s élelmiszerek egyelőre beváltatlan ígéretek csupán, így az étteremlánc a tradicionális megoldásokat szeretné megőrizni. Az étteremlánc – amely a 2013-as adatok szerint 1500 éttermével az USA tizenhatodik leglátogatottabb ilyen hálózata – már korábban is tett lépéseket a GMO-mentes étlap kialakításáért, de csak mostanra sikerült száműznie a kérdéses élelmiszereket.

Az újítások ellenére egyes források szerint a Chipotle csirke-és disznóhúsból készült ételei továbbra is olyan állatokból készülhetnek, amelyek GMO takarmányt esznek. Az USA-ban ugyanis általánosan elterjedt a GMO-növények termesztése és takarmányozási felhasználása – írja a newyorktimes.com
 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek