A rovat kizárólagos támogatója

Az ország legnagyobb magántulajdonú lignit tüzelésű erőműve ősztől az ország legnagyobb naperőművét építi meg. A németek 72.480 napelemet telepítenek a Gyöngyös melletti Visontára, miközben Orbán Putyinnal atomozik Pakson.

Budapestről Miskolcra menet az M3 autópályán Gyöngyös után  balra a Sár-hegy lábánál messziről feltűnnek az egykori Gagarin Hőerőmű kéményei és hűtőtornyai.  A mai nevén Mátrai Erőmű, mely az ország áramtermelésének ötödét képes biztosítani, az ország legnagyobb naperőmvének építésébe kezd. A kormány villanyszámlás rezsiharcában a legnagyobb ütéseket kapó, német RWE tulajdonában lévő erőmű az idén ősszel a saját, 30 hektáros salakdepójának területén épít egy 15 MW összteljesítményre képes naperőművet.

A 950 MW beépített kapacitással rendelkező, Magyarország elektromos energia-termelésének 20%-át adó hőerőmű (Paks után a második legnagyobb erőmű) elsősorban a környéken külszíni fejtéssel bányászott lignitet égeti el és alakítja a keletkező hőt elektromos árammá. A visszamaradt salakot és a pernyét vízzel bekeverve sűrűzagy formájában depóniákba tárolják, amely megszilárdulva pernyekövet alkot. A közel húszéves üzem után feltelt Őzse-völgyi depóniát hatósági előírás alapján rekultiválni kell.

 

A Mátrai Hőerőmű - a bal felső sarokban a napelem-park látványterve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rekultiváció általában azt jelenti, hogy a salakdepót földdel fedik és mezőgazdasági vagy erdészeti termelésbe fogják, esetleg luxuslakóparkot építenek rá – de itt most nem ez történik.  A salakdepóra telepítendő rendszer összesen 72480 db, egyenként 255W névleges teljesítményű polikristályos napelemet fog majd egyetlen rendszerbe; az általuk termelt egyenáramot pedig első lépésben nagyteljesítményű inverterekkel váltóárammá alakítják át, majd azt 120 kV-ra feltranszformálva, az energiát az országos villamos energia hálózatba töltik fel. A 15 MW összteljesítménye nagyjából megegyezik majd a 2013 végéig hazánkban telepített napelemek összesített teljesítményével. További információk az erőmű honlapján >>>

A projekt összesen 6,4 milliárd forintba kerül. Ami a támogatásokat illeti: a kormány javára csak az írható, hogy a sajáterős beruházáshoz fejlesztési adókedvezmény igénybevételét engedélyezte. No meg bevezette a "napelem adót".

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek