Hirdetés
greenfo/MTI

Az őshonos madárfajok védelmében a madridi önkormányzat leszámolna a közparkokban élő népes papagájkolóniákkal. A városvezetés által bemutatott tervezet révén az argentin barátpapagájok jelenleg mintegy 12 ezres populációját 500-ra csökkentenék a spanyol fővárosban befogással és sterilizálással.

A főként közparkokban fészkelő, élénk zöld színű, körülbelül 30 centiméteres papagájok turistalátványosságnak számítanak, ám az önkormányzat és a Spanyol Madártani Társaság (SEO) szerint valójában veszélyt jelentenek. Az eredetileg díszmadárként tartott papagájfaj rendkívül jól alkalmazkodik és nagyon szapora is. Szabadon élő példányaik száma 2005-ben még 1700 volt, ám mostanra meghaladta a 12 ezret. A gyorsan növekvő populáció eleszi a táplálékot az őshonos madarak elől, elűzi őket fészkelőhelyeikről és rájuk nézve végzetes betegségeket terjeszt.

A fák lombkoronáiba épített óriási, gallyakból készített fészektelepeik elérhetik akár a 200 kilót is, ezért könnyen leszakadhatnak és így az emberekre is kockázatot jelentenek. Emellett a fészkek környékén felhalmozódó ürülék és a nagy zaj miatt is sok a lakossági panasz – érvelt az önkormányzat.

Juan Carlos del Moral, a SEO koordinátora szerint rendkívül aggasztó a helyzet, amelynek megoldását a madárvédelmi szakemberek is régóta sürgetik. A probléma ráadásul Madrid mellett más városokat, például Barcelonát vagy Valenciát is érinti. A jövő őszre időzített madridi akcióra 100 ezer eurót (33,3 millió forintot) szánnának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás