A rovat kizárólagos támogatója

A legmagasabb fokozatú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelték el a Szamos magyarországi szakaszán, miután az esőzések következtében megduzzadt folyó jelentős mennyiségű szemetet sodort át magával a romániai vízgyűjtő területről. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei és hulladékmentesítő géplánca a Szamos menti Olcsván a nap 24 órájában dolgoznak a helyszínen mindaddig, amíg az OVF kamerarendszere további hulladék érkezését jelzi.Az OVF közleménye szerint a súlyos szennyezésnek rendszeresen kitett folyó felső, romániai szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak meg. A főigazgatóság munkatársainak helyszíni megfigyelései, valamint az erre a célra kiépített kamerarendszerünk képei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot (például faágakat) sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság május 19-én 14 órától elrendelte a legmagasabb, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

Szamos szennyár tisztítás légi OVF

Az OVF szakemberei hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosítás céljából szelektálják. Ma reggel már percenként 100–120 műanyag palack érkezett. Eddig mintegy 12 m3 hulladéktól tisztították meg a Szamost. A 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot immár hetedik alkalommal használjuk éles helyzetben.

Szamos szennyár tisztítás éjszakai OVF

A munkát megkönnyíti, hogy az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban nem várható nagyobb esőzés, és csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről ezúttal nem kell számítani hulladék érkezésére, azaz az OVF-nek nem kell munkagépeit és embereit megosztania a két terület között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás