A rovat kizárólagos támogatója

Fontos klímastratégiai kérdéseket kezdett el megvitatni 50 véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár szeptember 12-13-án a Főpolgármesteri Hivatal udvarán megrendezett első budapesti közösségi gyűlésen. De mi is ennek a Magyarországon még gyerekcipőben járó (nem nemzeti ál konzultációs, hanem valódi) részvételi demokráciának a lényege? Kiderül podcastunkból.

A szeptember 12-én kezdődött (2X2 napos hétvégi) találkozót civilek kezdeményezésére a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolította le a Fővárosi Önkormányzat. A résztvevők által megfogalmazott javaslatokat a Főváros figyelembe veszi majd a novemberre ígért klímastratégiájának megalkotásakor.

Karácsony Gergely megnyitja a budapesti közösségi gyűlést. kép: Sarkadi Péter greenfo

A találkozót Karácsony Gergely főpolgármester nyitotta meg:” Ha néhány éve megkérdezik tőlem: mit szólnék ahhoz, hogy budapestiek önként két hétvégét is eltöltenek a klímastratégiáról vitatkozva egy civil gyűlés keretében, valószínűleg csak nevettem volna. Holott az ügy és az eszköz is a lehető legkomolyabb”.

A Városháza „tanácsteremnek” átalakított udvarán felszólalt Kerpel-Fronius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, és Dorosz Dávid, klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes, akik mind történelmi eseményként jellemezték a fővárosi önkormányzatnál most először megrendezett közösségi gyűlést.

Kerpel-Fronius Gábor budapesti közösségi gyűlés. kép: Sarkadi Péter greenfo

Kerpel-Fronius Gábor hangsúlyozta: Budapest új vezetése kísérletező kedvű, új utakat és eszközöket próbálnak ki, hogy ezek révén kerüljenek egyre közelebb az önkormányzat jobb működéséhez. A szombati közösségi gyűlés mellett, ezen a héten indul a részvételi költségvetés, amelynek során azt szeretnék feltérképezni, hogy milyen feladatok elvégzésére költenének többet a fővárosiak. A részvételiség harmadik formája a közösségi tervezés, amely egy park, utca, városrész rendezéséhez vár ötleteket és véleményeket a helyiektől. Ilyen indult a Gellérthegy parkjának, vagy például a Római-partnak az újragondolására.

Dorosz Dávid budapesti közösségi gyűlés. kép: Sarkadi Péter greenfo

A mostani és a következő szeptemberi hétvégén megrendezendő közösségi gyűlés résztvevői által megfogalmazott javaslatokat a fővárosi önkormányzat figyelembe veszi majd új klímastratégiájának megalkotásakor.  A klímaváltozás nem csupán a jegesmedvékről szó, a nyári hőség, a villámárvizek okán már Budapest lakó is saját bőrükön érezhetik, hogy mennyire nagy kihívás elé nézünk a nem is túl távoli jövőben – fogalmazott Dorosz Dávid.

Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója. Budapesti közösségi gyűlés. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

„Ez itt most egész Budapest kicsiben, Önök reprezentálják a fővárosiakat. Ez hatalmas erő és lehetőség a demokrácia megnyitására, a politikusok és a polgárok közötti kapcsolatok építésére” – összegzett Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója, aki szerint minden részt vevő legyen büszke magára, mert valami nagyon újat és igazat hoznak létre. Emellett az összeállításan is megszólalnak:

Rövid nyitó köszöntőt mondott Le Marietta, Karácsony Gergely részvételiségért felelős főtanácsadója is. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

A közösségi gyűlésen az élet minden területéről érkező emberek gyűltek össze, hogy a klímaváltozásról beszéljenek. A gyűlésen a résztvevők új ismereteket szereznek a témáról, megosztják a gondolataikat egymással, végül ajánlásokat tesznek arra, hogy milyen módon kezeljük a problémát.

Budapesti közösségi gyűlés résztvevői. kép: Sarkadi Péter

A közösségi gyűléseket számos helyen használják a világon – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját – mondta el a greenfonak Miklós Zsófia, a Demnet facilitátora, és Várfi Melinda facilitátor.

Várfi Melinda és Miklós Zsófia a Budapesti közösségi gyűlés facilitátorai. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Szemben a kormány nemzeti konzultációjával a valódi véleménynyilvánításban a résztvevőket több lépcsőben választják ki, hogy reprezentálják Budapest lakosságát. Első lépésként meghívót küldtek tízezer véletlenszerűen kiválasztott embernek. Közülük minden 18 évesnél idősebb budapesti lakos jelentkezhetett, kivéve például, ha politikai párt vezető testületének tagja, tisztségviselője, alkalmazottja, politikai felsővezető, államtitkár, országgyűlési vagy önkormányzati képviselő, polgármester, illetve alpolgármester. A jelentkezők közül választottak ki ötven embert, figyelve arra, hogy a gyűlés valóban reprezentálja Budapest lakosságát.

Miklós Zsófia facilitál. kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

A közös útkeresésében, a kialakuló viták, illetve a kezdeti félszegség kezelésében képzett facilitátorok (csoportos megbeszéléseket levezető szakemberek) segítették őket. A felvetett témában való elmélyülést meghívott szakértőkkel biztosították. Sarkadi Péter összeállításában Dr. Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója előadását hallhatják.

A felszólaló szakértők névsora és az elhangzott előadások megtekinthetőek lesznek hamarosan a  https://kozossegigyules.budapest.hu/,  és a https://www.kozossegigyules.hu/hirek oldalon.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás