A rovat kizárólagos támogatója

Bócsa közelében egy megmérgezett róka teteméből falatozott az a réti sas, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre vitt be a Szegedi Vadasparkba. Az állatorvosoknak köszönhetően holnap szabadon engedik a fokozottan védett, hatalmas testű ragadozó madarat.

Bár már január elsején is érkezett egy macskabagoly, másnap egy vörös vércse a Szegedi  Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába, rajtuk már súlyos sérülésük miatt nem tudtak segíteni. A másodikán behozott réti sas megmaradásában már inkább bízhatunk, bár ő is súlyos betegen érkezett, mérgezés gyanújával.

A réti sast Bócsa közelében találták, egy róka teteménél, amelyből előzőleg falatozott, és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre amilyen gyorsan csak lehetett, elhozta a Szegedi Vadasparkba. A rókát nem a réti sas ejtette el, hanem feltehetően mérgezésben pusztult el, és a másodlagos mérgezés a sast is megbetegítette. A réti sas ugyanis gyakran rájár dögre, ezért a mérgezés az egyik legfontosabb veszélyeztető tényező ezen faj esetében. Jelenleg Magyarországon a becslések szerint kb. 100-150 költő pár fészkel ebből a fokozottan védett, hatalmas testű ragadozó madárból.

A Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjában mindent megtettek, hogy a réti sas felépüljön, és szabadon lehessen engedni, mivel a legfőbb törekvésük az, hogy a természetből bekerült állatok mielőbb visszakerülhessenek élőhelyükre. A Vadaspark állatorvosa által elvégzett, mérgezés elleni kezelésnek köszönhetően az állat hamar meggyógyult. Miután idősebb, szaporodóképes egyedről van szó, és a fészkelési időszakban járunk, a mielőbbi gyógyulás fontos szempont volt.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Vadaspark szakemberei január 8-án, kedden 13.00-kor Bócsán engedik szabadon a réti sast, miután meggyűrűzték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek