Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Megmérgezett rétisast gyógyítottak meg a Hortobágyi Nemzeti Park madármentő állomásán. A madarat egy egerészölyv társaságában engedték vissza a természetbe. Elindult a rétisas-fészekkamera, az első tojás már benne is van a fészekben!

Elsőként egy egerészölyvet engedtek szabadon a Hortobágyon: a nemzeti park munkatársa óvatosan tette le a földre a madarat, és az néhány másodperc múlva a levegőbe emelkedett. "Legyengült madár volt, a Bükki Nemzeti Parkból került ide hozzánk. A górési madármentő állomáson feljavítottuk, jó kondícióban van, és új esélyekkel indul az életnek" – mondta Kiss Róbert, a Górési Madármentő Állomás szakembere. Közben a rétisas türelmesen várta, hogy sorra kerüljön. Ez a példány a múlt pénteken, idegmérgezéssel került a madármentő állomásra. Gyógyszereket kapott, és már jól van, izomgörcsei is elmúltak. A fejlett, ivarérett tojónak kék gyűrűt tettek a lábára, hogy később nyomon követhessék. A koreográfia ugyanaz, mint néhány perccel korábban: a rétisas is a földről szállt fel.

Elindult a rétisas-fészekkamera

Immár bárki megnézheti hogyan pihennek vagy hogyan nevelik fel fiókáikat a rétisasok. A nemzeti park ugyanis elindította Magyarország első rétisas-fészekkameráját.  Az első tojás már benne is van a fészekben!

"Pályázati forrásból sikerült megvalósítanunk azt, hogy egy rétisascsalád életét a fészekrakástól kezdődően egészen a fiókák kirepüléséig nyomon követhessük. Ennek elsősorban információszerzés a célja, tehát célunk minél inkább megismerni a faj költésbiológiáját" – mondta Tihanyi Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat szakembere.  A rétisas igen óvatos ragadozó, a természetben nagyon nehéz közelről megfigyelni. Magyarországon a hetvenes éves végén majdnem kipusztult, ma közel 300 pár költ nálunk. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás