A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a WWF Magyarország egy szomorú eset kapcsán felhívja a figyelmet a madarak és a természet ellen elkövetett bűncselekmények felderítésének és megelőzésének fontosságára.

A Pacsmagi-halastavak partján mérgezett halaktól elpusztult védett és fokozottan védett madarak tetemét találták 2003 decemberében. A két szervezet arra kéri a rendőrséget és a bíróságot, hogy az ilyen bűntények esetében is a lehető legkörültekintőbben járjon el, a felelősöket megfelelő súllyal büntesse meg! Az MME tagjai fedezték fel az elhullott madarakat és a haltetemeket.
Az Országos Állategészségügyi Intézetbe 3 rétisas, 6 nagy kócsag, 4 szürkegém és 6 dankasirály tetemét szállították, melyek eszmei értéke csaknem 4 millió forint. A vizsgálatok megerősítették, hogy a madarak mérgezett halak elfogyasztásától pusztultak el. A halak kültakarójából és a madarak gyomrából kimutatták a karbofurán nevű idegmérget, amelyet kereskedelmi forgalomban kapható rovarölő, talajfertőtlenítő és csávázószer készítmények tartalmaznak. Az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az állatok a méreggel szándékosan bekent haltetemek elfogyasztásától pusztultak el. Ezek után adódik a kérdés, ki és milyen okokból helyezett a tópartra mérgezett halakat?
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén fekvő Pacsmagi-halastavak Természetvédelmi Terület nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, ún. Ramsari terület, valamint gazdagítani fogja az európai természetvédelmi területek hálózatát (Natura 2000) is. A tavak tulajdonosa, bérlője és egyben kezelője a TEHAG Kft. „A nemzeti park minden lehetséges, a hatáskörébe tartozó intézkedést megtett. Kérjük a rendőrséget, az elkövetőket feltétlenül találják meg, majd a bíróság a tett súlyának megfelelően vonja őket felelősségre, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset a területen.” – mondta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület természetvédelmi igazgatója. „Ha a személyi felelősség, azaz a mérgező(k) személye nem felderíthető, akkor felmerül a gazdálkodó felelőssége, hiszen egy állami vállalat területén történt a mérgezés.” – tette hozzá Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.
„Egy olyan természeti értékekben gazdag területen, mint amilyen a Pacsmagi-halastavak is, nagy felelősséggel jár a gazdálkodás a terület tulajdonosára nézve. Javasoljuk, hogy a természetvédelmi területen tevékenykedő gazdákat kötelezzék szaktanácsadás igénybevételére, valamint természetvédelmi farm-terv készítésére.” – fejtette ki Márkus Ferenc. A madarak ellen elkövetett bűncselekmények megelőzésének eszköze hosszú távon csak a megfelelő tájékoztatás és környezeti nevelés lehet, amiben az MME helyi csoportja és az általuk működtetett erdei iskola jelentős szerepet vállal.
Az MME és a WWF Magyarország célja, hogy a jövőben a hír ne az legyen, hogy a Pacsmagi-halastavaknál rétisasokat mérgeztek meg, hanem hogy a Pacsmagi-halastavaknál egy újabb rétisas pár költött sikeresen!
További információ: Halmos Gergő, természetvédelmi igazgató, MME, tel.: (1)275-6247, 20/331-3545, e-mail: halmos.gergo@mme.hu Márkus Ferenc, igazgató, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/113, 30/311-1750, e-mail: ferenc.markus@wwf.hu



A sajtóközlemény szövege megtalálható az MME és a WWF Magyarország honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás