Hirdetés

A múlt heti fenyegető provokáció után, amiben a sárbogárdi polgármester is részt vett, ma reggel új fordulat történt. A “nyertesek” több traktorral megszállták a kishantosi földeket, lezárták az utakat, kiszántották a növényeket. FOLYAMATOSAN FRISSÜLÜNK!

Ma reggel 7 óra körül jött az értesítés a Magyar Természetvédők Szövetségétől, hogy a "nyertesek" több traktorral megszállták a kishantosi földeket, lezárták az utakat, kiszántották a növényeket.  A Kishantos védelmére szövetkezett civilek és szervezeteik (Greenpeace, MTVSZ, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és mások) egyeztetve úgy döntöttek, hogy elindítják a riadóláncot!

Kérjük, mindenki értesítse ismerőseit, hogy induljanak Kishantosra!
A Tisztesség és Emberség Szövetsége, valamint az Élőlánc Magyarországért felhívja tagjait és szimpatizánsait, hogy induljanak, és védjük meg Kishantost!- írta a facebookon Ertsey Atttila  Állítólag privát security biztosítja a bevetett földek kiszántását. Beindult a riadólánc, már többen elindultak Kishantosra!

"Győzött a kétharmad, megindultak a gépek" – mondta a hvg.hu-nak ma reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője azt követően, hogy hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták. A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Csakhogy a nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaság olyan földterületekn fekszik, melyek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos alól pedig föld híján megszűnik.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében számtalan civilszervezet, az LMP, az általános jogok biztosa felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntető-feljelentést is tett a rendőrségen febuárban hűtlen kezelés miatt.

A kishantosi biogazdaság földjeinek elvesztéséről minden ötödik magyar hallott, és egyértelmű a válaszadók ügyről alkotott vélekedése is: 73 százalékuk nem ért egyet a Nemzeti Földalapkezelő döntésével. Legtöbben továbbra is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ gazdálkodását tennék lehetővé, vagy új pályázatot írnának ki a földekre. A greeenpeace felmérésének eredményei >>>

 

További mobilos videók (sajnos elég gyenge minőségben)

 
12.00: Értelmetlen pusztítás zajlik Kishantoson!

430 hektáron tárcsázzák ki a bevetett földeket traktorosok az „új bérlők” megbízásából. Pedig ha a bírósági tárgyalást végül ők nyernék meg, egyszerűen csak learathatták volna a terményt: őszi búzát, lucernát, tönkölybúzát. Ez nem ravasz csel, ez ostoba, öncélú pusztítás.
A károkat jól jelzi, hogy a terület egyetlen hektárján 4 tonnányi búza teremne. Valóban azok lennének a megfelelő új bérlők, akik a lábon álló biobúzát épp most tárcsázzák ki?
Oszd meg ezt a képet, hogy minél többen tudjanak az értelmetlen pusztításról. Csak a nyilvánosság segítségével akadályozhatjuk meg azt.
értelmetlen kishantosi pusztításértelmetlen kishantosi pusztítás

 
12.30. Bitay Márton: nem az NFA rendelte el a szántást Kishantoson, a gazdák jogszerűen járnak el

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást – nyilatkozta Bitay Márton ma kora délután, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet. Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.
Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.
Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van. Az államtitkár kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ügynek "politikai vonulata" is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével – tette hozzá. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

A történet folytatása – kapcsolódó cikkeink:

Eddig 100 milliós pusztítás és erődemonstráció Kishantoson

Magyar gyomorba magyar élelmiszert!

Miért, miért, miért? Milyen gazda, aki pusztít? Kishantos igazáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás