A rovat kizárólagos támogatója

A múlt heti fenyegető provokáció után, amiben a sárbogárdi polgármester is részt vett, ma reggel új fordulat történt. A “nyertesek” több traktorral megszállták a kishantosi földeket, lezárták az utakat, kiszántották a növényeket. FOLYAMATOSAN FRISSÜLÜNK!

Ma reggel 7 óra körül jött az értesítés a Magyar Természetvédők Szövetségétől, hogy a "nyertesek" több traktorral megszállták a kishantosi földeket, lezárták az utakat, kiszántották a növényeket.  A Kishantos védelmére szövetkezett civilek és szervezeteik (Greenpeace, MTVSZ, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és mások) egyeztetve úgy döntöttek, hogy elindítják a riadóláncot!

Kérjük, mindenki értesítse ismerőseit, hogy induljanak Kishantosra!
A Tisztesség és Emberség Szövetsége, valamint az Élőlánc Magyarországért felhívja tagjait és szimpatizánsait, hogy induljanak, és védjük meg Kishantost!- írta a facebookon Ertsey Atttila  Állítólag privát security biztosítja a bevetett földek kiszántását. Beindult a riadólánc, már többen elindultak Kishantosra!

"Győzött a kétharmad, megindultak a gépek" – mondta a hvg.hu-nak ma reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője azt követően, hogy hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták. A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Csakhogy a nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaság olyan földterületekn fekszik, melyek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos alól pedig föld híján megszűnik.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ védelmében számtalan civilszervezet, az LMP, az általános jogok biztosa felszólalt, a Greenpeace Magyarország pedig büntető-feljelentést is tett a rendőrségen febuárban hűtlen kezelés miatt.

A kishantosi biogazdaság földjeinek elvesztéséről minden ötödik magyar hallott, és egyértelmű a válaszadók ügyről alkotott vélekedése is: 73 százalékuk nem ért egyet a Nemzeti Földalapkezelő döntésével. Legtöbben továbbra is a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ gazdálkodását tennék lehetővé, vagy új pályázatot írnának ki a földekre. A greeenpeace felmérésének eredményei >>>

 

További mobilos videók (sajnos elég gyenge minőségben)

 
12.00: Értelmetlen pusztítás zajlik Kishantoson!

430 hektáron tárcsázzák ki a bevetett földeket traktorosok az „új bérlők” megbízásából. Pedig ha a bírósági tárgyalást végül ők nyernék meg, egyszerűen csak learathatták volna a terményt: őszi búzát, lucernát, tönkölybúzát. Ez nem ravasz csel, ez ostoba, öncélú pusztítás.
A károkat jól jelzi, hogy a terület egyetlen hektárján 4 tonnányi búza teremne. Valóban azok lennének a megfelelő új bérlők, akik a lábon álló biobúzát épp most tárcsázzák ki?
Oszd meg ezt a képet, hogy minél többen tudjanak az értelmetlen pusztításról. Csak a nyilvánosság segítségével akadályozhatjuk meg azt.
értelmetlen kishantosi pusztításértelmetlen kishantosi pusztítás

 
12.30. Bitay Márton: nem az NFA rendelte el a szántást Kishantoson, a gazdák jogszerűen járnak el

A Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást – nyilatkozta Bitay Márton ma kora délután, és hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet. Elmondta azt is, hogy a megkötött szerződés kötelezi a helyi gazdákat, akik a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.
Bitay Márton tudatos provokációnak nevezte a kishantosiak akcióit. Közölte: mélységesen elutasítja, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.
Emlékeztetett, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs semmilyen birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van. Az államtitkár kifejtette azt is, hogy véleménye szerint az ügynek "politikai vonulata" is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével – tette hozzá. Véleménye szerint ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

A történet folytatása – kapcsolódó cikkeink:

Eddig 100 milliós pusztítás és erődemonstráció Kishantoson

Magyar gyomorba magyar élelmiszert!

Miért, miért, miért? Milyen gazda, aki pusztít? Kishantos igazáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek