A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: merce.hu

A Nature Research tanulmánya szerint Európa az elmúlt években komoly mennyiségű erdőterületet veszített el, aminek következtében folyamatosan csökken a szén-dioxid megkötő képesség, és növekedhetnek egyéb komoly veszélyeztető tényezők a klímakatasztrófa elleni küzdelem során.

Európa területének mintegy 38 százalékát borítja erdőség, ennek jelentős részét fakitermelésre használják folyamatosan. Az erdőterületek veszteségei mintegy 69 százalékkal növekedtek 2016-2018 között, az azt megelőző négy évhez képest a műholdas adatok alapján. Ebből a kitermelés áldozatául esett erdőterület 49 százalék.
Az adatok tehát arra utalnak, hogy néhány év alatt sokkal több faállományvesztés történt, mint a korábbi időszakban, még úgy is, ha beleszámítjuk a természetes okokból történt fapusztulásokat, mint amilyenek bekövetkeznek például az erdőtüzek vagy komolyabb havazások során.

Guido Ceccherini, az EU Egyesített Kutatóközpontjának munkatársa a Guardian-nek elmondta, hogy 10 százaléknál nem kellene, hogy többet váltakozzon az erdőveszteség a telepítés-kitermelés-telepítés körforgás során, emiatt erősen valószínű, hogy a piacon megfigyelhető megnövekedett faigény áll a dolog hátterében: egyre több fára van szüksége az energiaszektornak és a faiparnak.

Románia északi részén, Suceava megyében, a Kárpátok lejtőin terül el Európa egyik utolsó nagy természetes erdeje. És ez az úgynevezett favágó maffia működési területének egyik központja. Az illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezetek több ezer hektár természetes erdőt vágtak már ki, és legalább két erdészt megöltek. Behálózza Romániát a faipari maffia


Tavaly novemberben a Mérce is beszámolt róla, hogy a román Mediafax hírügynökségen megjelent beszámoló szerint a Netflix első, saját gyártású romániai produkciójának készítése során a Broken stábjára és az őket segítő, az erdős területeket védelmező civil szervezet, az Agent Green munkatársaira rátámadtak a helyi erdőirtásokért felelős favágók, majd a forgatás kellős közepén szabályosan túszul ejtették az egész társaságot.  Az agresszív reakció a stáb és az Agent Green munkatársai szerint is elsősorban azt mutatja meg, mennyire nincsenek hozzászokva az ország területén tevékenykedő, főleg nagy, multinacionális cégeknek dolgozó faipari vállalatok ahhoz, ha valaki számon próbálja kérni környezetromboló tevékenységüket.

„A Domogled Nemzeti Park közepén álló erdőségek fáit olcsó bútorok készítésére használják fel világszerte, de a kitermelést illetően nem őszinték a fogyasztóikkal.” -közölte a civil szervezet.

A forgatócsoport előzetesen rájött ugyanis, hogy a nemzeti parkban meghatározott kvóta szerinti fakitermelési engedéllyel rendelkező osztrák cég, és a Romsilva társaság egy munkatársa illegálisan is vágnak ki fákat, és ezt a rendőrség és az erdészet felé is jelezték. Ezután azonban visszatértükben a munkások felismerték autóikat, és nagy fákat döntöttek ki az út közepére, hogy továbbhaladásukat megakadályozzák. Később más fákat is próbáltak rájuk dönteni, de végül el tudtak előlük menekülni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás