A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Veszélyeztetett gibbonok reggeli “szóváltását” figyelve a vietnámi hegyekben a természetvédelmi szakemberek 455 főemlőst számoltak össze.

"A Vietnámban található fehérarcú bóbitás gibbon (Nomascus leucogenys) populáció kétharmadáról van szó. Ez az egyetlen életképes közösségük, amelyre a vietnámi dzsungelben, Pu Mat nemzeti park területén, a laoszi határ közelében találtunk" – jelentette be a washingtoni székhelyű Conservation International (CI) természetvédelmi szervezet, amely 2010-ben végezte a gibbonok számlálását. A 455 egyed 130 csoportban él. Korábbi vizsgálataik során sehol sem találtak tizenkét csoportnál nagyobb populációt Vietnámban.

A gibbonokat, amelyek világszerte a veszélyeztetetett fajok közé tartoznak, a "legromantikusabb" főemlősöknek tartják, hiszen párválasztásuk egy életre szól, s partnerüknek rendszeresen adnak "szerenádokat". A fehérarcú bóbitás gibbon Kínában, Vietnámban és Laoszban él(t). Kínában gyakorlatilag már teljesen kihalt, a laoszi populáció létszáma pedig ismeretlen, mivel alig-alig történtek ott vizsgálatok. A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség  adatai szerint a fehérarcú bóbitás gibbonok száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt 45 év során.

Mint a Conservation International közleményében rámutat, a Nomascus leucogenys populációjának csökkenésében egyrészt közrejátszik az élőhelyeik elvesztése, másrészt az állatkereskedelem, ugyanis a főemlősök különböző szerveit a népi orvoslásban használják fel.

A Conservation International aggodalmai szerint Vietnámban is bizonytalan a most felfedezett gibbonközösség sorsa. A vietnámi-laoszi határvidékre tervezett út nyomvonala a Pu Mat természetvédelmi parkon vezet majd keresztül, így az eddig védett gibbonok könnyűszerrel az orvvadászok prédájává válnak. "Közvetlen védelem nélkül Vietnám már a legközelebbi jövőben elveszítheti ezeket a ritka főemlősöket" – vélekedett Luu Tuong Bach, a CI konzulense, aki a terepen végzett kutatásokat irányította.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek