Hirdetés

A halvány harangvirág nemrég felfedezett, talán egyetlen, de minden bizonnyal legnagyobb budai-hegységi populációjának értelmetlen kipusztítása fog megtörténni, ha azt senki sem akadályozza meg. A Budakeszi Vadaspark a 3-5 percenként közlekedő kék buszoktól 10-15 percnyi sétára található bejáratának az eddiginél tömegesebb autós megközelítése érdekében egy nagyméretü autóparkolót tervez a Natura 2000-es területre, mely lefedi az állomány élöhelyét.

Nem csak szép, de ritka is

Nemrég került elő a halvány harangvirág, tudományos nevén Campanula cervicaria ezres nagyságrendű állománya a Budakeszi Vadaspark mellett futó villanypászta alatti magaskórósból. Ez a rendkívül dekoratív növény egyetlen máig ismert élőhelye a Budai-hegységben. A hazai flóraatlasz ezt a fajt Pilisszántóról és Szentendréről, nyugati irányban pedig a Vértesből jelzi legközelebb. Az Északi-középhegységben nem ritka, ezért bár sok botanikus szerint indokolt lenne, még nem helyezték védettség alá. Minden ok megvan rá, hogy ezt a populációt megóvjuk.

Az autós természetlátogatás kiszolgálása minden áron

Csakhogy a Budakeszi Vadaspark igazgatója éppen erre a helyre álmodott meg az eddigi két nagy befogadó képességű mellé egy újabb parkolót. A zöldhatóság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park a rájuk szabott szerepet tiszteletben tartva a természeti értékek megőrzése helyett passzívan asszisztálnak a negatív folyamatokhoz. Környezetvédő szervezetek, mint a Védegylet, a parkoló alatti vízbázis védelmére hivatkozva hosszas jogi procedúra után elérték ugyan az eredeti tervben szereplő túldimenzionált méret lecsökkentését, de a terv így is lefedi a halvány harangvirág teljes élőhelyet, így a Budai- hegységből sikerülne teljesen kipusztítani a fajt.

budakeszi vadaspark parkoló létesítés eredeti terve még 2 parkolóval számolt.

Ki neveli meg a környezeti nevelőt?

A Budakeszi Vadaspark méltán büszke a környezeti nevelés terén kifejtett tevékenységére, de jó lenne, ha maguk is jó példát mutatnának a természet tiszteletében. A vadasparki parkolás terjeszkedésének eddig már több védett növény is áldozatául esett, így a szánkópályán, a tavaszi hérics élőhelyen, a dolgozók autói számára dózeroltak ki egy részt, majd szokássá vált, hogy rendezvényeken ráterelik az autókat a Szilfa-tisztásra, ahol a magyar zergevirágot tizedelték meg. A közelben található közkedvelt szintén Natura 2000-es, addig madárdaltól hangos völgybe néhány éve gombnyomásra bömbölő műanyag dinoszauruszokat helyeztek és azt kerítéssel lezárták a sétálók elől.

A lakosok nem akarták, a képviselők megszavazták

A tervezés során lakossági kezdeményezésre Szabó Péter vadaspark igazgató jelenlétében összehívták a város Zöld Munkacsoportját, ahol valamennyi (kb. 15) felszólaló lakos ellenezte, hogy még több Natura 2000-es területet áldozzanak be a Vadaspark autóforgalmának növelése kedvéért. Ehelyett szelídebb megoldásokat, mint a meglevő parkolóhelyek jelképes díjának emelését, a közösségi közlekedéstől való 10-15 perces séta élményszerűségének tanösvény-táblákkal való növelését, ill. a sok hasonló helyen bevált „városnéző” kisvonat indítását javasolták. Hivatkoztak csehországi példákra is, ahol a parkolás egy-egy természeti attrakcióhoz kétszer annyiba kerül, mint maga a belépő. A Győri Ottilia polgármester által vezetett képviselő testület udvariasan meghallgatta a lakosokat, és anélkül, hogy az ott elhangzottakra érdemben reagált volna, egy héttel rá megszavazta a parkoló bővítésének elvi engedélyét. A Fideszes önkormányzat nem először tett gesztusokat a Pilisi Parkerdő Zrt-nek. Nem tiltakozott, amikor több tízezer köbméter sittből egy túlméretezett autópályaszerű utat építettek a helyi erdőben, majd nemrég HÉSZ-módosítást szavaztak meg, hogy a részvénytársaság tulajdonában álló mezőgazdasági területen egy minden szükséges engedély nélkül felépített filmes telephelyet utólag legalizáljanak.

halvány harangvirágok Budakeszi mellett kép: Exner Tamás

A helyiek az átmenő forgalom miatt is aggódnak

Jelenleg egy, a Vadaspark által kezelt sorompó akadályozza meg a vadasparki úton az átmenő forgalmat Budakeszi felső része és a Budakeszi út között. Amikor ez a sorompó nyitva „felejtődik”, szemfüles bennfentesek sokasága száguld át az erdőn a sétálók között, hogy megkerülje a város Fő utcáján mindennapos dugót. Az az ötlet is elhangzott, hogy a sorompó nyitvatartásának rendszeresítésével a vadasparki út forgalmát egyirányúsítanák, és a Vadaspark látogatásából hazatérőket Budakeszi központjába terelnék a lakóutcákon keresztül. Legszívesebben azonban újabb utat építenének az erdőn át.
Exner Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás