A rovat kizárólagos támogatója

A mai átlagos napelemek 15-19 %-os hatékonysággal alakítják át elektromos árammá a napból jövő energiát. Egy új fejlesztés ezt megduplázza. A tervek szerint 3 év múlva kerülhet a tetőkre.

Egy mostani panel már elég olcsó ahhoz, hogy a lakosság körében is népszerű lehessen, és a teljesítménye is kellően magas ahhoz, hogy érdemes legyen a tetőre szerelni. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de a különleges anyagokból készülő cellákat általános háztartási felhasználásra még messze nem éri meg megvásárolni. Egy új fejlesztés viszont változtathat ezen a helyzeten.

A svájci Insolight fejlesztett ki egy olyan hatszögletű lencsékből álló rendszert, amely a napelemek fölé szerelve a beérkező fényt összegyűjti és egészen kis területre vetíti. Az optika ráadásul követi a nap járását és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez is, aminek köszönhetően a cellákat mindig a lehető legerősebb fény éri.

 A Techcrunch cikke szerint ezzel a megoldással kombinálva már érdemes lehet beépíteni a legmodernebb cellákat is a naperőművekbe, a koncentrált fénynyalábok miatt ugyanis kisebb méret is elég belőlük, a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó lencserendszer pedig biztosítja a folyamatos maximális kihasználtságot.

A vizsgálatok szerint akár 37 százalékos hatékonyság is elérhető ezzel a technológiával tesztkörülmények között, de a piaci bevezetésre szánt modellek is tudják a 30 százalékos szintet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy azonos méretű felületen közel dupla annyi elektromos áram lenne előállítható, mint a napjainkban elterjedt rendszerekkel.

A G7 szerint persze így is kérdés, hogy a lakosságnak megéri-e beruházni ebbe a technológiába, de az elektromos autózás terjedésével várhatóan egyre többeknek lesz fontos, hogy egy adott mennyiségű napelemmel beépíthető felszínen minél több áramot termelhessenek meg. Mathiu Ackermann, a cég technológiai vezetője 2022-re jósolja az Insolight betörését a napelemek piacára.


A háztetőkön robbantottak a német napelemek januárban

A háztetőkön robbantottak a német napelemek januárban

Bár gyorsnak tűnik a hazai napelemes beruházási tempó, de valójában nem az. Csak januárban a teljes magyar megújuló energiás potenciálhoz mérhető mennyiséget telepítettek a németek a háztetőkre.

A fotovoltaikus (PV) rendszertelepítések hardcore üzemmódban tőlünk kicsit Észak-Nyugatra zakatolnak: Németországban, csak januárban mintegy 579 MW új napenergia-kapacitást telepítettek. Vagyis: a németek szinte naponta avathattak volna egy-egy olyan 20MW-os napelemparkot, amiből Magyarországon eddig csupán néhány épült. Az egyik a Dunamenti Erőmű, a másik a Mátrai Erőmű másra nem használható területein.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás