A rovat kizárólagos támogatója

A brit háztetőkön jelenhetnek meg azok a napelemek, amelyek áttörést hozhatnak a szegmensben: jövő nyárra kerülhet piacra az eddig valaha volt leghatékonyabb napelem.

Egy oxfordi, napelemeket fejlesztő társaság, az Oxford PV azt állítja, harmadával hatékonyabb, azaz több napenergiát felhasználó napelem gyártását kezdik meg az év végén, nyáron pedig piacra is dobják a terméket.

A Guardian szerint az újgenerációs napelem perovszkit kristály bevonattal rendelkezik, ez teszi lehetővé, hogy a hagyományos szilícium-alapú napelemeknél durván harmadával több napenergiát képes átalakítani. A kristály olyan napsugarakat is képes felfogni, melyeket a hagyományos napelem nem, így nagy ugrást hozhat a napelemes-szektornak a felfedezés.

A hagyományos szilícium-alapú napelemek 22, a perovszkittal bevont napelemek 27,3 százalékos hatékonysággal működnek a mérések szerint, ezzel a valaha volt leghatékonyabb napelemnek számítanak. A cég napelemei fekete színűek lesznek, ami szerintük a tetők színéhez is jobban illik majd. Via portfolio.hu.


29,15 százalékos világrekord hatékonyságot sikerült elérni a Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) kutatói által kifejlesztett új perovszkit/szilícium tandem napelemmel, vagyis immár elérhető távolságban van az iparágban mérföldkőnek számító 30 százalékos hatékonysági határ is. A kutatók szerint a technológia elvileg a tömegtermelésre is alkalmas lehet, a nagy felületek létrehozására irányuló kezdeti tesztek pedig ígéretesek – írtuk februárban. 

Nyitókép: perszkovit napelem www.abbiento.de

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek