A rovat kizárólagos támogatója

Rodics Katalin, aki 26 éven át töltött be meghatározó pozíciót az államigazgatás természetvédelmi területén, októbertől a Greenpeace munkatársaként dolgozik tovább. A természetvédelem szinte minden elszánt vezetőjét eltüntették a rendszerből.

Rodics Katalin elévülhetetlen érdemeket szerzett hazánk gémódosítás-mentességének megőrzésében, és a védett állatok kereskedelmének, az illegális vadászat visszaszorításában. Rodics Katalin a Greenpeace európai közös halászati politika reformját célzó kampányát fogja koordinálni a kelet-közép-európai régióban. Ebben a régióban a döntéshozókat csak alig befolyásolja a halászati lobbi, ezért könnyebben fel tudnak sorakozni a rendszer alapvető reformja mellett.

Rodics elmondta: „Az európai halászati politika átfogó fenntarthatósági reformja a Greenpeace egyik legfontosabb célkitűzése. A jelenlegi gyakorlat szerint az Unió anyagi támogatásával hatalmas úszó konzervgyárak járják a világ tengereit, és okoznak nagyon súlyos természeti, gazdasági és szociális károkat. Európa vizeit már olyan mértékben túlhalászták, hogy az európai halászhajók a szegényebb afrikai, dél-amerikai és kelet-ázsiai országok vizeit tarolják le, és teszik tönkre az ott élő halászok megélhetését.”

Ugyancsak a Greenpeace-nél dolgozik tovább Simon Gergely vegyész és környezetkémikus, a Levegő Munkacsoport korábbi munkatársa. Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag szakértőjeként segíti a közép-kelet-európai országok toxikus veszélyforrásainak felszámolását. Jelenleg az almásfüzitői lerakó és a Verespatakra tervezett aranybánya elleni kampány szakértői feladatait látja el.

Lásd még a HVG interjúját Rodics Katalinnal: A  természetvédelem szinte minden elszánt vezetőjét eltüntették a rendszerből
Rodics Katalin interjú HVG (2,6 MB pdf)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás