Hirdetés

Az elmúlt években olyan mértékben felpörgött az elektromos robogók piaca, hogy mára már 7 cég összesen 14 500 rollere bérelhető. A szabályozatlan rollerezésnek komoly közlekedési kockázatai vannak, ezért új szabályokat vezetnek be a római hatóságok.

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet szerint az elmúlt két évben 17 ember halt meg Olaszországban elektromos robogókkal kapcsolatos incidensek következtében. A római rendőrség havonta átlag 15 balesetet regisztrál. Carlo Rienzi, a Codacons vezetője Rómát „vadnyugatként” jellemezte, ahol a robogók ott közlekednek, ahol nem szabadna, gyakran két emberrel a fedélzeten, sebességkorlátozás nélkül, járdán is veszélyeztetve a gyalogosokat.

A hatóságok ezért most igyekeznek szabályozni a rollerezés feltételeit. Az új szabályok között szerepel, hogy az elektromos robogókat csak felnőttek használhatják, akik hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek, és a városban háromra korlátozzák a rollereket üzemeltető cégek maximum számát. Tervezik továbbá azt is, hogy a rollereket csak kijelölt helyeken lehet majd parkoltatni, hogy a véletlenszerűen otthagyott rollerek ne akadályozzák a gyalogosforgalmat. Sebességkorlátozást is bevezetnek: 20 km/óra lesz a határ az utakon és 6 km/óra a gyalogosövezetekben. A Guardian szerint a szabályozás várhatóan 2023 januárjában lép életbe.

A közhangulat változásában nagy szerepet játszott az az eset, amikor nemrég egy amerikai turista és párja 25 000 euró értékű kárt okozott, miután elektromos rollerükkel lezuhantak Spanyol lépcsőn.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás