A rovat kizárólagos támogatója

Üdvözöljük, hogy Tarlós István felismerte hibáját, és 3 nappal a mederfeltöltéses gátépítési határozat után már szakvéleményeket óhajt. Ezzel a Római-partért aggódó civilek követeléseinek teljesítésétől már csak egyetlen lépés választja el: függessze föl a megalapozatlan közgyűlési határozat végrehajtását!

Csatlakozva Tarlós István kezdeményezéséhez, a civilek is kérik, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem készítsen szakvéleményt a Római-part árvízvédelmének gazdaságos, környezetbarát megoldásainak módozatairól. Az a változat ugyanis, amelyet a főpolgármester február 22-én a Fővárosi Közgyűléssel elfogadtatott, mindennemű hatástanulmány nélkül készült.

A szakértők bevonásával elkészített kérdéseiket a civilek közvetlenül küldik el az MTA-nak és a BME-nek, valamint levelet írtak az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, amelyben fölhívták a testület figyelmét az MTA Tájépítészeti Albizottságának állásfoglalására. Mint ismeretes, e dokumentum még a közgyűlés előtt sürgette hatásvizsgálat készítését és súlyos aggályokat fogalmazott meg az elfogadott tervváltozattal szemben.

Háttér:
Március 2-án, szombaton a Hattyú Csónakház előtt a Római-part megmentéséért szervezett demonstráción mintegy 1500-2000 ember vett részt. A békés, párpolitika-mentes pikniket a VALYO – Város és Folyó, a Védegylet és a Magyar Tájépítészek Szövetsége szervezte.
A családias, jó hangulatban telt tüntetésen a Buda Folk Band népzenészei muzsikáltak, és három rövid beszéd hangzott el: egy helyi lakos, egy tájépítész, és egy civil szervezet munkatársa részéről. A demonstráció végén a szervezők arra kérték a megjelenteket, hogy dobjanak egy kavicsot a folyóba és kívánjanak valami jót a Római-partnak, a Dunának.

Arra az esetre, ha az elkövetkező időszakban nem sikerül szakmai és jogi úton a Fővárosi Önkormányzatot egy mindenkit megnyugtató kompromisszumos tervhez megnyerni, a szervezők jelentkezőket gyűjtöttek egy jövőbeni erőszakmentes polgári engedetlenségi akcióhoz. Emellett kérték a megjelentek segítségét a márciusban várható árvíz elleni védekezéshez, aktív részvételüket a homokzsákok pakolásában, mivel az árvízvédelmet eddig egyik városvezetés sem oldotta meg.

Tüntetés a mobilgát ellen Tüntetés a mobilgát ellen

A civilek nem az árvízvédelem fejlesztése ellen tették le voksukat, hanem úgy gondolják, hogy a kötelező hatástanulmányok nélkül kiválasztott műszaki terv a legrosszabb az összes lehetséges megoldás közül: a legdrágább, a legkevésbé véd az árvíztől és a legnagyobb környezeti pusztítást eredményezi. A terv az egyedülálló, fővárosi és turisztikai jelentőséggel bíró, természetes jellegét eddig még megtartó területet mesterséges, feltöltött partra cserélné, a most ott álló fák nagy részének kiirtásával.

A Fővárosi Közgyűlés által február 22-én elfogadott mederfeltöltéses terv nem teszi lehetővé a rendelkezésre álló EU-s pénzek bevonását, kizárólag állami, fővárosi és kerületi forrásból épülne meg. Az így megépülő mobilgát a parton ingatlannal rendelkezők érdekeit a városlakók igényei fölé emelve, ám a telektulajdonosok anyagi hozzájárulását nélkülözve jönne létre.

További információ:
Bardóczi Sándor, MAGYAR TÁJÉPÍTÉSZEK SZÖVETSÉGE – bardoczi.sandor@gmail.com; +36 30 341 97 82
Tömör Miklós, VALYO – Város és Folyó – varosesafolyo@gmail.com; +36 30 382 28 76
Vida Viktor, VÉDEGYLET – viktor.vida@zofi.hu; +36 70 205 58 79

Kapcsolódó anyagok:

Tüntetés a mobilgát ellen

Folyik a küzdelem a Római-part körül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás