A rovat kizárólagos támogatója

Mobilgát a Rómain: értelmetlenné tennék a népszavazási aláírásgyűjtést. Sűrűsödik a “narancsköd” – erős a partmenti mobilgátban érintett ingatlanbefektetők politikai háttere.

Nincs szó semmiféle meghátrálásról, a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége továbbra is csak a Római-parton megépülő mobil gátat támogatja – értesült belső városházi forrásokból a Magyar Nemzet azután, hogy Tarlós István kormánypárti főpolgármester jövő szerdára rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fővárosi képviselőket. Előterjesztést azonban nem mellékeltek a meghívóhoz, amelyet a főpolgármester nem írt alá, keltezése pedig hiányos: csak az szerepel rajta, hogy 2017. október, de a pontos dátum hiányzik. Ez arra utalhat, hogy már napokkal ezelőtt, a Kúria népszavazásnak utat engedő határozata után eldöntötték: akárcsak az év elejei olimpiai népszavazást, a mobil gátról szólót is megakadályozzák.

Az ügyben a népszavazást kezdeményező Együtt és Párbeszéd, továbbá a hozzájuk csatlakozó MSZP, DK, LMP, valamint civilek aktivistái hétfőn kezdenék meg aláírásgyűjtésüket. Cél a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntésének visszavonása, amely az árvízvédelmi mű parti nyomvonalát kijelölte. Csakhogy a rendkívüli ülésen a városvezetés a Tarlós István által még szerdán sejtelmesen vázolt forgatókönyvet léptetheti életbe: egyrészt formailag visszavonnák az áprilisi döntést. Másrészt elvi határozatot hozhatnak arról, hogy a Római-part természetközeli állapotának megőrzése érdekében a parton, de a Dunától távolabb, a kerítések vonalához közeli nyomvonalon készülhet el az a védmű, amelynek lehetőségéről szeptember végén már amúgy is határoztak. Ezzel lényegében nemcsak a népszavazást lehetetlenítenék el, mint januárban az olimpiarendezés ügyében, hanem már az aláírásgyűjtést is.

Pataki Márton, az Együtt budapesti alelnöke lapunknak elmondta: mindezek ellenére hétfőn reggel 8 órától felveszik az aláírásgyűjtő ívet, és megkezdik a gyűjtést, nem is tehetnek mást. Az ellenzéki politikus hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése nagyban befolyásolja, mi lesz a kezdeményezésük sorsa.

Tarlós István a Magyar Nemzet kérdésére nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de megjegyezte: álláspontja változatlan, és mindegy, hogy a part melyik részén van a mobil gát, de védje meg a csillaghegyi öblözetben élő 55 ezer embert és a hullámtér 70 hektárnyi területét is.

A mobil gát ellen tiltakozók viszont azt szeretnék, hogy a védmű feljebb, a Nánási út és a Királyok útja vonalában húzódjon. Megerősítette ezt a Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoport közleménye is, amely szerint „a Tarlós-gát koncepciója az utolsókat rúgja”.

A Római-parti civilek sajtóközleménye a Római-parti népszavazásról

A Római-parti civilek sajtóközleménye a Római-parti népszavazásról

A Római-partra tervezett mobilgát építésével kapcsolatban az Együtt és a Párbeszéd képviselői magánszemélyként nyújtottak be népszavazási kezdeményezést. Őszintén reméljük, hogy ezzel nem válik pártpolitikai üggyé a Római, mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme pártsemleges és minden budapestit érintő közügy. Mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legbiztonságosabb, legkörnyezetkímélőbb árvízvédelem valósuljon meg, a part természeti értékeinek megóvása mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás