A rovat kizárólagos támogatója
Szabadság, Kolozsvár

A környezetvédelmi vagy a gazdasági szempontok győzedelmeskednek?

A külföldi sajtó is figyelemmel követi a Románia és Ukrajna közötti vitát a Bisztroje-csatornáról. A francia La Liberation szerint a csatorna mesterséges növelésének, s ebből származóan a térség ökoszisztémája megbolygatásának máris vannak áldozatai: a helyszínen tartózkodó szakemberek tapasztalata szerint ugyanis több ezer fecske máris elmenekült a Duna-deltából, hátra hagyva tojásaikat.

Ismeretes, a Románia és Ukrajna közötti Bisztroje-csatorna élénk vita tárgya nemcsak a román, illetve az ukrán fél között. Hetek óta a nemzetközi környezetvédő szervezetek is hevesen tiltakoznak Kijev tervei ellen, amelyek szerint addig mélyítenék és bővítenék az említett csatornát, amíg az hajózhatóvá válna a nagy tonnatartalmú hajók számára is. Az ukrán fél ezzel azt szeretné elérni, hogy hajói ne legyenek arra kényszerülve, hogy a Duna sulinai ágán keresztül jussanak ki a tengerre, hatalmas összegeket fizetve ezért a román vámhatóságnak. Másfelől Kijev azt tervezi, hogy a román vámtarifáknál kevesebbért engedi át azokat a hajókat, amelyek a Bisztroje-csatornát, és nem a romániai Sulinát választják.

Mircea Geoanã külügyminiszter román szakértők egy csoportját azzal bízta meg, hogy mérjék fel a kijevi terv gazdasági és környezetvédelmi hatását a duna-deltai természeti rezervátumra. A román fél nem fogadja el Kijev érveléseit, miszerint gazdasági okok miatt kezdenék el a mérhetetlen környezetvédelmi károkat okozó munkálatokat, tavaly ugyanis alig 23 ukrán hajó vonult át Sulinánál, az itt áthaladó hajóforgalom 4 százaléka. Mind a környékbeli román halászok, mind a szakemberek felhívják a nemzetközi közvélemény figyelmét: a csatorna kiterjesztésével és mélyítésével felborulna a delta hidrológiai egyensúlya. Az ökológiai egyensúly megőrzésének érdekében, az ukránok tervének leállítására a román kormány független szakértői tanulmányt kér.
A Duna-delta 1991 óta a világörökség része. A több mint 5.000 négyzetméteren elterülő tavak, szigetecskék közel 500 hal- és madárfajtának adnak otthont, nagyrészük védettnek számít, és itt él — többek közt — Európa egyik legnagyobb pelikán-kolóniája is. Ismeretes, a deltára eddig az egyik legnagyobb veszélyt maga Nicolae Ceausecu jelentette, aki a térség mezőgazdaságának fellendítéséért több kisebb csatornát felszámoltatott, visszafordíthatatlan károkat okozva.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás