A rovat kizárólagos támogatója

Romániának ezer év sem lenne elég, hogy újraültesse az elmúlt évtizedekben letarolt kétmillió hektárnyi erdős területet.

Hiába dolgoztak ki tervet az erődirtások okozta károk felszámolására, a környezetvédelmi minisztérium leállította a projektet – állítja az APPSS (Asociației Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură) elnöke, Dan Popescu.  A szakember elmondta, hogy Olténiában és Moldva déli területein különösen aggasztó a helyzet, hiszen a talaj homokos, sivatagosodik, az ültetésekkel megbízott cégek nehéz körülmények között dolgoznak úgy, hogy évek óta nem kapják meg a szolgáltatásért járó pénzt. 

Popescu a környezetvédelmi minisztérium közönyét és nemtörődömségét okolja a kialakult helyzetért, megemlítve, hogy az erődirtások okozta károk csökkentését előirányzó törvényt gyakorlatilag nem lehet végrehajtani: „Az erdőgazdálkodási törvény előírja, hogy 2035-ig kétmillió hektár területet kell újra beültetni, de a munkálatok jelenlegi lassúsága (kétezer hektár évente) alapján ezer évbe fog kerülni a terv végrehajtása, természetesen akkor, ha addig szünetelni fog az erdőirtás”. 

A számok alapján a cél elérése érdekében nagyságrendekkel több erdőt kellene évente ültetni. Ha azonban az iram elmarad a törvényben meghatározottól, az igyekezetek csupán elodázhatják Románia erődinek eltűnését. További gondot jelent, hogy a késedelem visszafordíthatatlan károkat okoz: a talaj ugyanis elsivatagosodik, alkalmatlanná válhat a csemeték befogadására- írta a szekelyfold.ma.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás