A rovat kizárólagos támogatója

Több mint harminc ember mérgezését okozták a romániai Maros megye egyik településén az Egres patakból kihalászott döglött halak.
A halak pusztulását az okozta, hogy Kozmatelkén nagy mennyiségű gyomirtószer került a patakba. A bajt egy 11 éves kisfiú okozta, aki a volt termelőszövetkezet udvarán tárolt műanyag hordók tartalmát a patakba döntötte, mivel azt hitte, hogy a hordókban festék található. A szennyezés tömeges halpusztulást okozott. A település lakói közül sokan kihalásztak és ettek a döglött halakból. Emiatt a hétvégén összesen 32 embert – köztük 14 gyermeket – kellett kórházba szállítani mérgezés miatt.

Az illetékeseknek egyelőre gondot okoz a felelősség megállapítása, mivel az évek óta a szabadban tárolt gyomirtó az egykori termelőszövetkezet tulajdonát képezte. A román sajtó a közelmúltban cikkezett arról, hogy országszerte rendkívül nagy mennyiségű gyomirtószer található az egykori termelőszövetkezetek területén. A gyomirtót több mint egy évtizede tárolják olyan körülmények között, hogy a mérgező anyag bármikor a szabadba kerülhet. A román környezetvédelmi minisztérium egyelőre tehetetlen, mivel a megmaradt régi gyomirtók biztonságos megsemmisítésére Romániában nincs lehetőség, a tárcának pedig nincs pénze arra, hogy a vegyszert külföldre szállítsák. A veszélyt jelző újságcikkek megjelenése után
a tárca illetékesei azt közölték, hogy Románia az Európai Uniótól szeretne anyagi segítséget kérni a veszélyforrás felszámolására.
2002. március 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás