A rovat kizárólagos támogatója

Egy londoni székhelyű befektetési cég, az Actis egyik leányvállalata, a Rezolv Energy nemrégiben megvásárolt egy naperőműves projektet Romániában. A tranzakciót követően a Közép- és Délkelet-Európában aktív cég egy 1,04 GW-os naperőművet építhet fel Arad megyében, amely elkészültét követően Európa legnagyobb naperőműve lesz.

A projekt előkészítése már viszonylag előrehaladott fázisban tart, a Rezolv jelenleg a technológiai megoldásokat és a finanszírozási lehetőségeket mérlegeli, az építkezés a jövő év első felében kezdődik, és várhatóan 2025-re fejeződik be. Az erőmű megépítéséhez mintegy 1,6 millió napelemet fognak felhasználni. Az átlagos éves energiatermelés megközelítőleg 1,5 TWh lesz (a magyar áramfelhasználás 3%-a), amelyet ipari és kereskedelmi felhasználóknak fognak eladni hosszú távú áramvásárlási szerződések keretében.

A létesítmény a közelben futó 400 kV-os nagyfeszültségű távvezetékhez fog csatlakozni, és valószínűleg egy 135 MW/540 MWh-s akkumulátoros energiatároló is a része lesz, amelynek az lesz a feladata, hogy kiegyenlítse a megújuló energia változékony termelését.

A Rezolv az építkezés kétéves időtartama során legalább 500 főt fog alkalmazni, a hosszabb távú üzemeltetés pedig 30 új munkahely létrejöttét jelenti. A vállalat a helyi közösségek számára szervezett képzési és készségfejlesztési programokra is nagy hangsúlyt fektet a projekt során.

napelemtáblák alatt legelő birkák forrás: maxsolar

Az erőmű helyéül szolgáló alacsony termőképességű földek nagyobb részét legelővé fogják alakítani, így a panelek között birkák fogják majd elvégezni a fűnyírást. Azt a lehetőséget is vizsgálja a beruházó, hogy a terület ne csak birka-, hanem vadvirágos méhlegelő is legyen egyben, ami nemcsak a biodiverzitást szolgálná, hanem a méztermelést is.

A Rezolv Energy-nek nem ez lesz az egyetlen romániai projektje, egy másik céggel összefogva egy 450 MW-os szélerőművet is építenek az országban. Románia gyorsan igyekszik növelni szél- és napenergia-kapacitását, hogy lehívhassa az ehhez kapcsolódó uniós támogatási forrásokat, növelje energiafüggetlenségét Oroszországtól, enyhítse a globális energiaválság hatásait, és dekarbonizálja gazdaságát.

A kormány most éppen azon dolgozik, hogy egy garantált átvételi árakon alapuló aukciós rendszer segítségével a következő néhány évben 3 gigawattnyi új nap- és szélenergiás kapacitás építsen ki. De már állami támogatásra sincs feltétlenül szükség, a befektetők sorra indítják el a fentihez hasonló, piaci alapon megvalósuló projekteket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás