A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Salvini erőfitogtatásra használná a megtelt szeméttelepek ügyét, a rómaiak pedig a szeméthegyeket gyújtogatják elkeseredésükben.

A római főpolgármester Virginia Raggi, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa azonnali leváltását sürgette a Codacons olasz fogyasztóvédelmi szervezet, az ellenzék, tegnap pedig már az Il Messaggero római napilap is követelte távozását, miután az olasz főváros utcáit ismét ellepte a kánikulában tornyosuló háztartási hulladék. Az Il Messaggero első oldalas címe szerint az Örök Város “haldoklik” a szemétben, és  a megoldást kizárólag a “tehetetlen” Virginia Raggi távozása jelentheti. 
A 2016-ban megválasztott római főpolgármester leváltását szorgalmazta a fogyasztóvédelemhez hasonlóan a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt is. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) kormánybiztos kinevezését kérte a római hulladékhelyzet minél előbbi megoldására.
Róma városa többet érdemel – szabadkozott Matteo Salvini a másik kormánypárt, a Liga vezetője. Hozzátette, hogy pártja alternatív “városmentési” programot indít az általuk vezetett kerületekben – így a római szemétkrízis is egy újabb repedéssé lett a roskadozó olasz kormánykoalíción.
A lakosok szerdán is Róma több pontján hulladéktárolókat gyújtottak fel a szeméthelyzet elleni tiltakozásként.

Az olasz fővárosban a hulladék begyűjtése és feldolgozása évek óta működésképtelen: a római szeméttelepek teljesen megteltek, a római háztartási hulladék 60 százalékát Olaszország más térségeibe és külföldre szállítják feldolgozásra. Ennek költsége tonnánként elérheti a 140 eurót.

A város utcáin napok óta tornyosul az elszállítatlan háztartási hulladék, amely a közel negyven fokos hőségben egészségügyi vészhelyzetet is jelent. Az Il Messaggero adatai szerint több mint 18 ezer tonna szemét halmozódott fel az olasz főváros utcáin, a belvárosban éppúgy mint a peremkerületekben. Tele vannak az utcai tárolók, a lakosok ott helyezik el a szemetet, ahol éppen hely van. Gyakori, hogy a járdákon áll a hulladék, amelynek a szaga is egyre inkább érezhető.
Virginia Raggi közleményben utasította el az őt érő vádakat, hangsúlyozva, hogy munkáját tovább kívánja folytatni.

Nem jobb a szemét-helyzet különben Nápolyban sem, ahol a külvárosban háromszáz méter hosszú szeméthegyet is mértek. A szicíliai Catania és Siracusa városában is szerdán leállt a hulladék elszállítása a megtelt telepek miatt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek