Hirdetés
greenfo/MTI

Úgynevezett PFAS-vegyületek általi szennyezettséget találtak egy amerikai kutatás során a vadon élő halakban – olyan mértékben, mely a fogyasztással az emberi egészségre is káros lehet. Egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna.

Egy egyesült államokbeli tóból vagy folyóból kifogott vadvízi hal elfogyasztása felér azzal, mintha valaki egy hónapon keresztül lassan lebomló, potenciálisan súlyosan egészségkárosító hatású anyagokkal (PFAS-vegyületekkel) szennyezett vizet inna – erre a megállapításra jutott egy új tanulmány.

Az „örök vegyi anyagoknak” is nevezett, nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületeket (angol rövidítéssel PFAS) egyebek mellett teflonedények, tűzoltóhabok, víztaszító textilek és élelmiszerek csomagolására használt anyagok gyártására használják. A PFAS-vegyületek kategóriája több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, így az élelmiszerekben és az ivóvízben is, és súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek.

Először az 1940-es években állították elő, vízlepergető és a hőnek ellenálló tulajdonságai miatt széles körben alkalmazzák azóta különböző tárgyak gyártásához. Az utóbbi időben a PFAS-vegyületek használatának szigorúbb szabályozását sürgetik, mert ezeket az anyagokat már egy sor súlyos betegség – májkárosodás, magas koleszterinszint és többféle daganatos megbetegedés – kialakulásával hozzák összefüggésbe.

A vadvízi halak PFAS-szennyezettségének feltárása érdekében a kutatók több mint 500 halmintát vizsgáltak meg szerte az Egyesült Államokban 2013 és 2015 között. Arra jutottak, hogy átlagosan az amerikai tavakból és folyókból kifogott vadvízi halak kilogrammonként 9,5 mikrogramm PFAS-vegyületet tartalmaztak, ami 278-szorosa annak a mennyiségnek, amely a kereskedelmi célra tenyésztett halfajtákban van jelen.

A kutatók kiszámolták azt is, hogy egyetlen vadvízi hal elfogyasztása annak felelne meg, ha valaki egy hónapon keresztül olyan vizet inna, amelynek PFAS-szennyezettsége 2400-szerese az amerikai hatóságok által megállapított felső határértéknek – az eredményeket az Environmental Research folyóiratban publikálták.

Patrick Byrne, a liverpooli John Moores Egyetem környezetszennyezéssel foglalkozó kutatója azt mondta, valószínűleg a PFAS-vegyületek jelentik majd a legnagyobb vegyi fenyegetést az ember számára a 21. században. A kedden megjelent új tanulmány szerinte azért fontos, mert első alkalommal tár fel bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a PFAS-vegyületek a halakból közvetlenül bejuthatnak az emberi szervezetbe.

A tanulmány azt követően jelent meg, hogy Dánia, Németország, Hollandia, Norvégia és Svédország múlt pénteken közös indítványt nyújtott be az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) a PFAS-vegyületek használatának betiltásáról.

Nyitókép: vadon és keltetőben tenyésztett lazacok keveréke Idaho Redfish Lake Chris Kozfkay / AP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás